Annemiek (l) en Stefanie bij hun volkstuintje.
Annemiek (l) en Stefanie bij hun volkstuintje. Foto: Hans van den Wijngaard

De oogst is de eer van het werk

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Wat is er mooier en lekkerder dan groenten en fruit uit je eigen tuin te eten. Helaas zijn de tuinen tegenwoordig een stuk kleiner dan zeg maar tachtig jaar geleden en is het niet voor iedereen weggelegd om uit eigen tuin te eten. Toch zijn er genoeg Rooienaren die een eigen volkstuin hebben. We volgen ‘De Rooise tuinvereniging’ een jaar lang en kijken met oude en ervaren, met jonge en beginnende volkstuinders wat er allemaal komt kijken bij het hebben en onderhouden van een eigen moestuin. Dit is deel 2, met Annemieke van Osta en Stefanie Schipper over het oogsten en bewaren.

De eerste oogst is eigenlijk al vrij snel in het voorjaar. Dit jaar had Annemieke al in maart rabarber en op 9 april haar eerste asperges. Daarna volgden al vrij snel in mei de andijvie, sla en de aardbeien. In juni begint het hoogseizoen in de volkstuin want dan komen de kolen, peulen en erwten zowat allemaal tegelijkertijd. Dat gaat dan door tot zo ongeveer de tweede helft van oktober. Dan zit het meeste werk in de volkstuin er wel op. De groenten zijn van het land en de vruchten van een jaar hard werken zijn geplukt. Daarbij komt ook de uitdaging die onze voorouders hadden meteen om de hoek kijken. Hoe kom ik met mijn oogst de winter door?, want in de zomer is er een overvloed aan groenten en fruit, maar in de winter moeten we ook iets te eten hebben.

“Natuurlijk is vers het lekkerste. Er gaat niets boven een verse kool of boontjes die net zijn geplukt. Daar is geen twijfel over”, vertelt Stefanie. “Alleen is het zo dat eigenlijk voor alle groenten en fruitsoorten geldt dat ze slechts gedurende een paar weken per jaar vers van de volle grond beschikbaar zijn. In die tijd eet je natuurlijk meer van het een en het ander. Je geeft wat weg aan buren, vrienden en familie, maar je wilt ook wat bewaren voor de rest van het jaar”. Annemieke vult aan: “Daar zijn gelukkig ook verschillende methoden voor. Afhankelijk van de soort groenten en fruit kun je invriezen, wecken, drogen of fermenteren. Verder leer je in de loop van de tijd gespreid te zaaien en te planten zodat niet je hele oogst op hetzelfde tijdstip komt. Toch laat de natuur zich maar deels sturen en aan conserveren valt dan ook niet te ontkomen.”

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week