Afbeelding

3 Manieren om je vermogen te laten groeien

Ingezonden Ingezonden

Je hebt al een bescheiden vermogen opgebouwd. Maar je wilt het niet alleen maar op je bankrekening laten staan. Zeker niet in een tijd waarin je geen rente meer krijgt en zelfs rente moet betalen wanneer je boven een bepaald bedrag komt. Je wilt daarom liever iets met je geld doen, om het vermogen verder te laten groeien! In dit artikel geven we je drie tips die je hopelijk inspireren.

1. Aandelen en andere beleggingen

Wanneer het gaat om ‘geld maken met geld’, dan denken veel mensen al snel aan beleggen. Dat kan op vele manieren. De meest voor de hand liggende variant is het kopen en verkopen van aandelen. Hiermee bezit je feitelijk een klein deel van het bedrijf, dat in waarde kan stijgen en dalen. Het liefst koop je wanneer het aandeel laag staat en verkoop je wanneer de koers flink gestegen is. Als er dividend wordt uitgekeerd, kun je er ook voor kiezen om het aandeel vast te houden.

Naast aandelen kun je onder andere ook beleggen in obligaties (leningen), opties (het recht om aandelen te kopen of verkopen), futures (beleggen in waardeverandering van grondstoffen en valuta), beleggingsfondsen (een verzameling van beleggingen) en turbo’s (versnelde beleggingen). Check ook de belastingregels hiervoor.

2. Vermogensbeheer uitbesteden

Als je al met pensioen bent, heb je misschien de hele dag de tijd om met je investeringen bezig te zijn. Is dat niet het geval, dan is vermogensbeheer een interessante optie voor je. Een financieel expert belegt in dat geval namens jou met een deel van jouw vermogen. Hoeveel je inlegt en welke strategie daarbij gevolgd wordt, is helemaal aan jou. Ook al doet iemand anders dus het werk, waar je ook kosten voor betaalt, jij hebt nog altijd de regie.

3. Investeren in waardevaste producten

Of het nu gaat om vastgoed (zoals betaalbare starterswoningen of duurzame bedrijfsgebouwen), startups die een financieringsronde houden (misschien wel de lokale friettent) of kleinere zaken als horloges, whisky of zelfs LEGO: je kunt in allerlei dingen investeren. Als er maar een markt voor is en als de waarde de afgelopen jaren maar duidelijk stijgt.

Natuurlijk blijft er altijd een kans bestaan dat de waarde ineens flink daalt, waarna je investering ineens minder waard is dan toen je het kocht. De tip die we je kunnen meegeven is: heb geduld. Als je de langere termijn bekijkt, herstellen zulke grafieken zich vrijwel altijd vanzelf weer. Probeer dus om niet teveel met de waan van de dag te leven, maar zie het als een manier om over vele jaren je vermogen te laten groeien.

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.