Afbeelding

Voorkom vochtplekken en scheuren in een nieuwbouwhuis

Ingezonden Ingezonden

Een nieuw huis is een spannende tijd. Leuk maar ook druk. Dan kan het voorkomen dat je de dingen niet zo aanpakt als zou moeten. Weten waar valkuilen liggen, kan je helpen. Bijvoorbeeld met de muren en plafonds van je woning. Met deze tips voorkom je dat er vochtplekken ontstaan of dat er over een jaar scheuren te zien zijn.

Klussen is niet in elk huis hetzelfde. Moet je bij oude huizen rekening houden met eventuele houtworm of boktor, met onvoorziene verrassingen als je ergens een wandje weg wil halen, zo moet je bij een nieuwbouwhuis rekening houden met vocht. En niet een klein beetje ook. Natuurlijk ligt het een beetje aan het seizoen hoeveel vocht er in je huis kan zitten, maar het kan al gauw oplopen tot wel een 4.000 liter vocht. Ga je dan direct zonder voorbereiding muren stucen, sauzen en behangen, dan kan dat gevolgen hebben. Net als het te snel leggen van laminaat of een houten vloer. 

Langzaam opwarmen
Denk niet dat je het vocht sneller weg krijgt door de verwarming op 30 te zetten. Liever pas je de temperatuur langzaam aan. Zeker in de koude tijden van het jaar. Hiervoor zet je bij oplevering de thermostaat op 17 graden. Een week later verhoog je de temperatuur met 1 graad en dat blijf je doen tot het 20 graden is. Zorg wel dat het vocht ook je huis uit kan, dus blijf goed ventileren. Zijn er bepaalde ruimtes die meer last hebben van vocht, dan kan het plaatsen van een vochtvreter ook helpen. Laat je wanden rustig drogen, dat voorkomt later scheuren.

Egaal mooi
Starten met je wanden is dus geen goed plan. Liever begin je met het installatiewerk. Bijvoorbeeld de keuken. Een tweede klus kan zijn het in de lak zetten van al het hout. Ook met het lakken van trapen moet je natuurlijk rekening houden met droogtijd en dat je ze dan niet kan gebruiken. Plan dat goed n. Bij de wanden is het eigenlijk slimmer om het uit handen te geven. Dat heeft te maken met een goede voorbereiding. Geef je het stucen uit handen, ben je verzekerd van een mooi resultaat. En omdat de wanden in je huis erg bepalend zijn, is dat belangrijk. De stukadoor weet waar je muren kans lopen op scheuren en kan dat daarom voorkomen. Nog een voordeel is dat je wanden dan worden gespoten en afgewerkt met topkwaliteit primer en een hoogwaardige schrobklasse 1 latex voor een prachtig resultaat. Door direct de plafond stucen kosten op te vragen, is alles mooi op elkaar afgestemd. 

Volgorde
Zorg altijd eerst dat je goed in kaart brengt wat je in welke kamer, op welke wanden wil. Daarbij moet je weten dat bij een nieuwbouwhuis een dikke stuclaag op de wanden helemaal niet nodig is. Wil je later behangen, dan is een dunne pleisterlaag is voldoende. Een en ander is wel afhankelijk van de ondergrond maar de stukadoor Haarlem kan je daar alles over vertellen. Zij starten bij nieuwbouw eerst met het treffen van de anti-scheurwerkzaamheden. Zo weet je zeker dat je muren over een jaar nog steeds mooi zijn. Op alle scheurkritieke delen wordt daarvoor wapeningsgaas geplaatst en dat wordt afgesmeerd met een hechtpleister. Ook niet onbelangrijk is dat alles wat niet gespoten of vies mag worden, wordt afgeplakt. Zo voorkom je spatten op kozijnen. 

Na het drogen van de dunpleister worden de wanden licht opgeschuurd om de mogelijke oneffenheden die kunnen ontstaan bij het messen, weg te schuren. Ook de inwendige hoeken van het stucwerk worden behandeld om scheuren te voorkomen. En er wordt rekening gehouden met het feit dat nieuwe wanden een extra zuigende werking hebben.