Afbeelding

Hoe bereid je je voor op de middelbare school als niets zeker is

Ingezonden Ingezonden

Zit je kind in groep 8, dan gaat het na de vakantie naar de middelbare school. Tenminste… daar ging je tot begin maart wel vanuit. Maar hoe zit dat nu. Is er wel schoolvakantie en gaan ze in september wel weer naar school. Het klinkt ver weg maar toch is het nu de tijd om je goed voor te bereiden.

Geen musical, geen schoolkamp. Tenminste daar kunnen we wel van uit gaan. Hoe je kind de afsluiting van de huidige school gaat doormaken en ervaren is nog onzeker. Dit is natuurlijk ook verschillend per school. Hoe gaat de schoolleiding om met deze situatie en wat verzinnen juffen en meesters in deze tijd waarin een ieder ineens veel creatiever blijkt te zijn dan verwacht. 

Nieuwe school
De schoolvakantie voor je naar een nieuwe school gaat, staat vaak in het teken van nieuwe spullen. Niet alleen moet je boeken bestellen maar je hebt waarschijnlijk ook nieuwe schooltas nodig, een etui, pennen, schriften en nog veel meer. Nu er een onzekere periode is, is het eigenlijk goed om deze leuke dingen wat meer naar voren te halen. Want nu is het nodig om je blik vooruit te houden. Om naar dingen uit te kijken maar ook om kleine momentjes van geluk te ervaren. En dat kan jouw kind heel goed als je het leert focussen op wat er wel is.
Die nieuwe schooltas bijvoorbeeld. Kies je voor een Eastpak rugzak, die al sinds jaar en dag bekent staan als de schooltas voor het middelbaar onderwijs. Ze zijn er in veel verschillende kleuren, maten en designs en niet onbelangrijk ze zijn bijna onverwoestbaar. Of ga je voor een nieuwe Calvin Klein tas. Zo’n eigentijds stoer ontwerp met mega veel ruimte. Voel je het al… je krijgt direct zin om uit te zoeken en te vergelijken. Zo simpel kan het dus zijn. 

De route verkennen
Nog een leuk iets om nu te doen, is de route naar de nieuwe school verkennen. Schijnt de zon, spreek dan af dat je met je kind samen de nieuwe route naar school gaat proeffietsen. Probeer samen verschillende routes uit en maak samen een lijst van voor en tegens van de routes. Kijk ook alvast of er alternatieven zijn voor als het heel slecht weer is en maak een lijstje wat je kind kan doen bij nood.

Alles op zijn eigen tijd
Vraag regelmatig (maar niet te vaak) hoe je kind deze tijd ervaart. Vraag eens naar de vragen die het heeft over de afsluiting van de huidige school maar ook de vragen over de nieuwe school. Geef een voorbeeld of stel vragen aan je kind als “weet jij al hoe je straks naar school moet fietsen?” of “weet je al wie er van je huidige school naar jouw nieuwe school gaan”. Zo kom je makkelijker samen in gesprek over onderwerpen die vast en zeker in het hoofd van je kind spelen. Ook contact op nemen met andere ouders en een gezamenlijke vragenuurtje creëren kan je helpen om antwoorden te krijgen.