Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: bc752f
Foto: Stagiar DMRK
Meierijstad

Meierijstad krijgt tijdelijk Holocaustmonument

  Ingezonden

Meierijstad - Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Meierijstad is van 26 tot en met 31 januari 2020 het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het Heilig Hartplein te Veghel. 

Het monument in deze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al
generaties lang. Zij waren onze buren, plaatsgenoten, vrienden …Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie
Op zondag 26 januari 2020 om 16.45 uur wordt Levenslicht onthuld op het Heilig Hartplein te Veghel. Het programma rondom de onthulling duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en bestaat (onder voorbehoud) onder andere uit een woordje door de burgemeester, een bijdrage van direct belanghebbenden en de stadsdichter en muziek. De locatie is gekozen omdat het Heilig Hartplein voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een plek van veel levendigheid en bedrijvigheid vormde waarvan de Joodse gemeenschap een belangrijk onderdeel uitmaakte.

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom iedere avond tot circa 22.30/23.00 uur te bezichtigen. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 31 januari 2020. Meer informatie via Hetty van den Tillaart (hvandentillaart@meierijstad.nl en 0413 38 13 11).

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!