Karin Janssen
Karin Janssen Foto: Wil Feijen

Overprikkeld raken van prikkels

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode / Son en Breugel - Pijnprikkels, geurprikkels, geluidsprikkels, stralingsprikkels, pestprikkels, en al die andere prikkels die er in allerlei soorten en maten zijn, kunnen jouw leven beheersen én die van jouw kind(eren). De geboren Rooise Karin Janssen – inmiddels woonachtig in Son en Breugel - kan er een boek over schrijven, en dat heeft ze ook gedaan: niet één, niet twee, maar drie boeken. Vol passie vertelt Karin over het ontstaan van de drie boeken en waarom zij graag ouders met kinderen die gevoelig zijn voor prikkels wil helpen.

Redacteur: Emmy Grit

Het was niet de bedoeling dat Karin boeken zou gaan schrijven; haar wens was om gynaecoloog te worden. Ze studeerde hiervoor geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Gedurende haar studie kwam ze erachter dat ze veel miste in de reguliere geneeskunde, vooral het op zoek gaan naar de echte oorzaak van een probleem en het verhaal achter een klacht. Karin ging zich verdiepen in tal van andere geneeswijzen en ontwikkelde haar eigen therapie, namelijk de Kindigo-therapie, om de oorzaak van klachten en problemen aan te pakken op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. 

Inzicht krijgen
Karin: “Ieder kind reageert anders op prikkels; sommigen worden druk, anderen worden emotioneel. Ik wilde weten waarom en waarvan kinderen overprikkeld raakten, maar aan de andere kant wilde ik ook ouders helpen die soms ten einde raad zijn.” Met het schrijven van haar eerste boek wilde Karin ouders bereiken en helpen om inzicht te krijgen waarom hun kind op bepaalde prikkels reageert, wat het met hen doet en wat kinderen ervaren als ze overprikkeld raken.

Ruim een jaar
Inmiddels is haar eerste boek ‘Kinderen bewust (op)voeden’ goed voor de zevende druk en heeft ze onlangs haar tweede boek ‘Overprikkeling bij kinderen’ en haar derde boek ‘Prikkelstorm’ uitgegeven in eigen beheer. De eerste twee boeken zijn bedoeld voor ouders, het derde boek is een boek voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. “De laatste twee boeken heb ik in ruim een jaar geschreven”, vertelt ze enthousiast.

Bewust maken
Met de boeken wil de schrijfster ouders bewust maken dat er zoveel meer mogelijk is na én naast het reguliere circuit: “Door het lezen van de boeken herkennen en erkennen ouders het gedrag van hun kind, waardoor ze hun kind beter begrijpen. Maar ook kinderen kunnen zich door het lezen of voorgelezen worden beter herkennen in bepaalde situaties. In het boek staan tevens tips die ouders en kinderen kunnen toepassen in het dagelijkse leven.”

Geen roman
De boeken zijn geen romans, maar informatieve boeken die een handleiding kunnen zijn voor hoe je om kunt gaan met overprikkeling bij kinderen. “Vaak zie je dat er een wereld voor hen opengaat, doordat ze inzicht krijgen en er bewustwording optreedt; en dat is wat ik graag wil overbrengen. Het is mijn passie om zoveel mogelijk ouders en kinderen te helpen, en daarom heb ik de boeken geschreven, zodat ik mijn kennis en ervaringen kan delen”, aldus Karin.