Jos en Nicole Friedrich in hun leslokaal
Jos en Nicole Friedrich in hun leslokaal Foto: Hans van den Wijngaard

Pianoles kan gelukkig nog steeds binnen de regels

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Jos en Nicole Friedrich zijn beiden actief in de muziekwereld. Jos geeft al bijna dertig jaar als zelfstandig ondernemer pianoles. Nicole doet dat ook, maar dan bij het CKE in Eindhoven. Daarnaast is Nicole ook dirigent van het Rooise koor Polyhymnia. Net als iedereen werd ook de culturele wereld getroffen door de coronamaatregelen. Hoe gaan Jos en Nicole hiermee om? Wat kan er niet, maar vooral wat kan er nog wel?

“Het was een heel bijzondere tijd. Van de ene op de andere dag stopte alles. Niet alleen de lessen vielen uit, in die periode had ik drie concerten op de kalender staan. Ook die gingen niet door”, vertelt Jos. “Gelukkig waren er vanuit de overheid regelingen, zodat ik niet zonder inkomsten kwam te zitten. Dat is het materiele deel van de coronacrisis. Ook persoonlijk zijn we zwaar door de gevolgen van het virus getroffen. In maart overleed mijn moeder als gevolg van COVID-19 en een paar weken later overleed ook mijn broer aan dit vreselijke virus. Je kunt wel zeggen dat ons leven in die tijd een rollercoaster van emoties was. Het ene na het andere slechte nieuws kwam op ons pad”.

Met improviseren komen we een heel eind
“Wat het geven van pianolessen betreft hebben we flink geïmproviseerd, maar het kan weer. In eerste instantie hebben we voor de mensen die dat wilden de lessen door laten gaan via WhatsApp-video. Dat was voor iedereen en zeker voor de leerlingen een behoorlijke verandering. Normaal zit je samen aan de piano. Als docent leg je iets uit en speelt het voor. Je laat zien hoe je je handen moet plaatsen. Je helpt de leerling door zijn of haar handen op de goede plaats op het toetsenbord te plaatsen”, vervolgt Jos.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant