Afbeelding

Gesteggel over wel of geen mondkapje

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode – Het woord ‘mondkapje’ moet inmiddels in de top-3 van meest gebruikte woorden van 2020 staan. Misschien krijgt het ook wel een plekje in de irritatie top-10 en dan met name om het feit dat mensen het een lastig onderwerp vinden. De overheid adviseert dringend om er eentje te dragen in openbare ruimten, maar het is dus nog niet verplicht. Dat zorgt voor eigen interpretaties en daar kan niet iedereen tegen. Met gesteggel tot gevolg.

Toen een medewerker van DeMooiRooiKrant eergisteren wat boodschappen deed in verschillende winkels in het Rooise centrum kwam deze ‘geschrokken’ terug op kantoor. Veruit de meeste zaken hanteren geen verplichting van het beschermingsmiddel. Toch deden zich in maar liefst drie zaken incidenten voor waarbij mensen verbaal met elkaar in de clinch lagen over het gebruik – beter gezegd het niet gebruiken - van een mondkapje. In één geval ontpopte het zich tot een ruzie waarbij flink geschreeuwd werd. Er was geen sprake van respect van beide kanten.

Het is iets wat niet past bij een gemoedelijk dorp als Sint-Oedenrode. Over het algemeen begroeten en bejegenen mensen elkaar met respect, maar de coronaregels zetten de boel op scherp. Mensen kunnen geïrriteerd reageren wanneer iemand geen mondkapje draagt of tegen de richting van de pijlen inloopt. Omdenken is dan de kunst. Het wil niet zeggen dat de persoon egoïstisch is of niet aan de gezondheid van anderen denkt. Misschien is de persoon het kapje vergeten? Loopt hij of zij per ongeluk tegen de pijlen in?

Mensen hebben nog steeds de keuze om wel of geen mondkapje te dragen, ook al ligt er een dringend advies van de overheid. Iedereen maakt daarin zijn eigen afwegingen en dan nog kan er een andere reden zijn waarom iets wel of niet opgevolgd wordt. De tijd waarin we leven is al moeilijk genoeg. Moeten we het elkaar dan nog moeilijker maken?

We zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals wij zijn.
Bron: Omdenken.