Jaap Sonnemans tijdens zijn werk.
Jaap Sonnemans tijdens zijn werk.

Een “gewone” Rooise jongen, proostend op avontuur

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - We denken er vaak niet bij na als we heerlijk genieten van een goed glas wijn. Maar er valt super veel te vertellen over deze bijzondere drank. Dat kan ook niet anders als je bedenkt dat wijn al zo’n negenduizend jaar bestaat. De meeste mensen weten wel dat witte wijn zowel van witte als van blauwe druiven gemaakt kan worden. Bij het gebruik van blauwe druiven wordt de schil namelijk snel verwijderd voordat het vergisten van de druiven begint, waardoor de wijn niet rood wordt. Maar dat voor één fles wel zevenhonderd druiven nodig zijn. Probeer dan maar eens in te beelden hoeveel druiven er geplukt worden om wereldwijd alle liefhebbers van een goed glas wijn te voorzien. Om hier wat meer over te weten te komen neem ik contact op met oud-Rooienaar Jaap Sonnemans. In deze tijd niet in levende lijve, maar online. Een enthousiaste stem aan de andere kant van de lijn gaat graag met mij in gesprek over zijn uitdagende baan als International brand manager van AIX Rosé wijn.

Door: Caroline van der Linden

Jaap (46 jaar), een gewone Rooise jongen, geboren in Boskant en tevens wereldburger, omdat hij de luxe heeft om in twee verschillende werelden te kunnen wonen; Nederland en Australië. Afgelopen februari streek hij neer in ons eigen kikkerland en half augustus gaat hij weer terug naar Australië. Momenteel is hij op de Dommelrodelaan bij zijn ouders in Sint-Oedenrode, die daar zelf al ruim veertig jaar wonen. “Een familiehuis”, zoals Jaap het noemt. Omdat zijn ome Martien en tante Annie het ooit bouwden, later zijn opa en oma er woonden en hij zelf daar zijn jeugd heeft doorgebracht met zijn ouders en zijn zusje, nadat zijn opa en oma naar Odendael verhuisden. In verband met de tijd waarin we ons nu bevinden houdt Jaap graag een oogje in het zeil en verblijft hij er nu wat langer dan gepland.

Jaap is nu in Nederland, maar regelmatig bevindt hij zich in Singapore, Bali, Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Frankrijk of in één van vele andere landen. Naast dat hij een echte avonturier is, van reizen houdt en niks mooier vindt dan mensen te ontmoeten en relaties op te bouwen, is hij in de eerste plaats in hart en nieren een familieman en mensen mens. “Ik kom uit een échte bakkersfamilie”, vertelt Jaap. “De familie Sonnemans; we hadden vier bakkers in de familie. Opa Sonnemans begon in 1926 een bakkerij op de markt in Sint-Oedenrode. De zaak werd later overgenomen door ome Martien, die helaas vorig jaar is overleden. Daarnaast waren er nog ome Peter in Mill, ome Harrie in Best en ome Gerard in Burgh Haamstede, die allemaal een bakkerij bestierden. De ambachtelijke bakkerij in Zeeland met tevens een klein museum, is inmiddels nog de enige bakkerij binnen de familie Sonnemans. Deze wordt gerund door mijn neef Thieu en zijn gezin en is wereldberoemd om hun typische lekkernijen als Zeeuwse bolussen en het Zeeuws-Brabantse worstenbroodje. Zij kochten onlangs nog het hotel dat achter de bakkerij staat en hebben ook daar grote plannen mee. Brabantse gezelligheid in Zeeland.” 

Komende woensdag deel 1 van dit mooie verhaal in DeMooiRooiKrant