Afbeelding

'Het is mijn doel om het thuisgevoel te geven'

Human Interest

Sint-Oedenrode - Er is een enorm personeelstekort in verschillende takken van de zorg in ons land. In onder andere verzorgingshuizen, ziekenhuizen en de thuiszorg zijn vele openstaande vacatures en er is een grote vraag naar verzorgenden en verpleegkundigen om deze te vervullen. Hoe komt dat nu eigenlijk? Het imago van billenwassen en eten serveren is allang niet meer van deze tijd, maar hoe ziet een baan in de zorgsector er dan wel uit?

De Rooise Ruby van Pinxteren (20) volgt op dit moment de mbo opleiding Verpleegkundige en naast haar studie werkt Ruby in de weekenden en vakanties als verzorgende bij Odendael. Anders dan Daniëlla werkt Ruby op een open afdeling. De bewoners hebben de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen, voorzien van de zorg en veiligheid die ze nodig hebben.

"De bewoners van deze afdeling ervaren de eerste verschijnselen van dementie. Omdat ik nog studeer, zijn er een aantal handelingen die ik nog niet mag verrichten. Zo mag ik medicatie uitzetten en toedienen, insuline spuiten, bloedsuiker prikken, zalf smeren, ogen druppelen, en medicijnpleisters plakken. Het toedienen van morfine is iets wat ik zonder diploma nog niet mag doen. De dag begint met het wassen en aankleden van de bewoners. Ik laat de bewoners doen wat ze zelf kunnen en ik bied hulp waar nodig. De bewoners op de afdeling waar ik werk zijn hun eigen vertrouwde thuissituatie kwijt en ineens maken ze deel uit van een groep met tien bewoners. Het is mijn doel om het thuisgevoel terug te geven, ook al zal de leefomgeving nooit hetzelfde zijn als thuis."

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant