Vlnr: Peter Kluitmans, Ad Rijkers, Rinus van der Heijden, Jan Foolen en Johan van de Pol.
Vlnr: Peter Kluitmans, Ad Rijkers, Rinus van der Heijden, Jan Foolen en Johan van de Pol. Foto:

Rooise orkestjes in de jaren ’60 en ‘70

Historie Historie

Sint-Oedenrode - Mijn kinderen hielden me wel eens voor de gek als ik hen vroeg wanneer ze naar een feestje gingen: “Speelt er een orkestje”. Blijkbaar niet meer van deze tijd.

Door: Nico van de Wetering

Mijn herinnering aan de jaren dat ik de eerste stappen zette in het uitgaanswereldje, gaan terug naar eind jaren ’60. Ik moest en zou op de brommer naar Son, want daar speelde een echt Roois orkestje. De zaal, het zaaltje, heette Oase.
Dat orkest was Dirty 68, waarvan ik me herinner dat Rinus van der Heyden daar de zang deed en de gitaar bespeelde. Ook was daarbij Jan Foolen, die volgens mij de basgitaar ter hand nam en dan ook nog ene Kluytmans van het Haverland, die drumde. De rest van de namen ben ik even kwijt. Een indrukwekkend orkest dat wij als Rooienaren geweldig vonden. De trots van de uitgaande jeugd, onze helden.
Wanneer je mensen spreekt over die tijd hoor ik vaak dat er ook andere orkestjes in het Rooise waren: Blub, Con Forza, Torpedo’s en Dynamite Shadows bijvoorbeeld. Het hield me de laatste tijd bezig en heeft me op het idee gebracht om een boekje te gaan maken over deze orkesten, met als uitgangspunt mijn helden van Dirty ’68.
Rinus van der Heyden schijnt een hoop materiaal te hebben van dat orkest. Maar behalve dat zou ik heel graag verhalen, anekdotes en foto’s in mijn bezit krijgen van muzikanten van die diverse orkestjes of fans van die tijd. Wellicht vind ik mensen die mee willen helpen om op die manier de Rooise popgeschiedenis vast te leggen in een boekje. Meld je maar: info@nicovandewetering.nl.

’t Moiste van plezierige dinge van vruger, is de herinnering.