Marjan en Dort Van Hoof, al 37 jaar vol enthousiasme in grootvaders voetsporen.
Marjan en Dort Van Hoof, al 37 jaar vol enthousiasme in grootvaders voetsporen.

"Tijdens een trip naar Londen was ineens mijn bus verdwenen"

Historie

Sint-Oedenrode - Ons dorp kent tientallen familiebedrijven die al enkele generatiewisselingen hebben gekend. Kinderen die op dit moment in de voetsporen van hun ouders staan of binnenkort het roer overnemen. Iedere maand gaan wij samen met deze (oud)ondernemers terug naar het begin. Authentieke verhalen vol mooie herinneringen en vele anekdotes. Aan Van Hoof Reizen de eer voor de aftrap.

Door Manon Swinkels

Herinner jij je eerste schoolreisje nog? Samen met je klasgenoten de bus in, op weg naar een attractiepark. Tijdens de terugweg gingen de gordijntjes dicht en zat iedereen gebukt om een bezorgde blik op de gezichten van de ouders uit te lokken. Een grote kans dat je met een bus van Van Hoof Reizen het mooiste uitje van het schooljaar maakte. "Ik durf niet te zeggen hoeveel schoolreisjes wij in al die jaren gereden hebben." Dort van Hoof (60) pakt een koekje uit de trommel die voor hem op tafel staat en hij neemt me mee, terug in de tijd.

"Mijn opa, Dortje van Hoof, was een echte handelsman en in 1921 startte hij Van Hoof Reizen na aankoop van een tweedehands bus. Iedere zondag reed hij met een bus vol vanuit Boskant naar de kerk in Rooi. Dat is tegenwoordig niet meer voor te stellen. Hij richtte zijn pijlen niet alleen op het vervoer van personen, zijn vakmanschap reikte verder dan dat. Binnen de kortste keren had hij naast een touringcar, een zaak gespecialiseerd in rijwielhandel, reparaties, onderhoud en een benzinepomp.

35 jaar later nam mijn vader de zaak over en na zijn eerste investering kreeg hij van mijn opa behoorlijk op zijn donder. De aanschaf van een gloednieuwe bus, terwijl hij nog maar net aan het roer stond, vond hij onverantwoord. Daar dacht mijn vader echter anders over. Die had zojuist een mooi aanbod van Philips gekregen om werknemers vanuit de regio naar hun werk te rijden. 's Morgens heen en 's avonds weer terug. Wat later werd de pendeldienst ook ingezet door DAF, Bata en Jansen - De Wit in Schijdel."

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant