Sinds 1 maart vertoont de grafiek met het aantal positieve testen van de laatste week een afwijkend beeld.
Sinds 1 maart vertoont de grafiek met het aantal positieve testen van de laatste week een afwijkend beeld. Bron: RIVM-Esri

Positieve testen blijven toenemen, maar geen opnames of overlijdens

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Ook de afgelopen week is het aantal positieve coronatesten in de gemeente Meierijstad gestegen. De stijging verloopt echter in tegenstelling tot eerdere stijgingen veel langzamer. Positief nieuws is dat er de afgelopen tien dagen geen ziekenhuisopnames zijn geweest en dat het RIVM sinds een maand geen corona gerelateerde overlijdens in de gemeente heeft gemeld.

Door: Hans van den Wijngaard

Wie goed kijkt naar het verloop van het aantal positieve testen gedurende het afgelopen jaar, ziet dat er sinds 1 maart een bijzondere beweging gaande is. Daar waar bij eerdere grote toenames van het aantal besmettingen er sprake was van een explosieve groei, is er deze maand juist sprake van een geleidelijke toename van de besmettingen.

Rond 1 maart zien we het aantal positieve testen weer stijgen. Dat is op basis van de ontwikkelingen in de laatste week van februari verrassend. Dan zien we niet net als eind maart, eind oktober en eind december vorig jaar na een sterke stijging, een korte afvlakking gevolgd door een sterke afname. Maar, na de toename in februari die veel lijkt op de drie eerdere grote stijgingen, zien we opnieuw een korte afvlakking en de aanzet naar een daling. Echter rond 1 maart gaat de afname plotsklaps over in een geleidelijke stijging, op een manier die we niet eerder zagen. Of dat dit verband heeft met het opengaan van de scholen op die dag is niet met zekerheid te zeggen. Wel is zeker dat sinds dat moment het aantal testen toe is genomen omdat bij een ziektegeval of verdenking van een besmetting in een klas de hele klas getest wordt.

Daadwerkelijke cijfers over het totale aantal testen in relatie tot het aantal positieve testen binnen Meierijstad zijn ons niet bekend. Om die reden is het ook lastig om vast te stellen of het virus op zijn retour is of juist nog steeds wild om zich heen slaat. Het aantal ziekenhuisopnames en gemelde sterfgevallen als gevolg van corona doet het eerste vermoeden en dat lijkt goed nieuws.