Afbeelding

Sint-Oedenrode krijgt eigen snelteststraat

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Initiatiefnemer en geboren Rooienaar Alex van den Brand van Healthkompas start samen met Hestia een nieuwe Corona snelteststraat in Sint-Oedenrode die aan alle inspectie-eisen voldoet. Waar deze gerealiseerd zal worden, is nog niet bekend. Twee locaties zijn in beeld. Het initiatief wordt van harte ondersteund door het Platform Ondernemers Meierijstad (POM).

Van den Brand: “Er is een duidelijke behoefte bij ondernemers om werknemers snel te kunnen laten testen en duidelijkheid te krijgen over een mogelijke besmetting van medewerkers. Zeker voor medewerkers met klantcontact die bij andere bedrijven of consumenten over de vloer komen is dit zeer wenselijk. Persoonlijk heb ik in mijn naaste omgeving gezien wat de impact van Corona kan zijn. Bij mijn buren heb ik met de sneltesten besmettingen kunnen vaststellen en daarmee andere mensen kunnen beschermen tegen het virus.” Platform Ondernemend Meierijstad is blij met het initiatief. “Toen Healthkompas mij benaderde was ik direct enthousiast”, vertelt Arent van Dijk namens de organisatie. “Onze leden moesten tot voor kort naar plekken buiten Meierijstad en er is een duidelijke behoefte aan een snelteststraat in onze gemeente omdat het ondernemers helpt bij hun personeelsplanning.”

De sneltests
De sneltesten die in de snelteststraat Meierijstad gebruikt worden zijn dezelfde als de door het RIVM goedgekeurde sneltesten. Hestia is het bedrijf achter de testen. Zij zijn na de GGD de grootste speler in Nederland op het gebied van Coronatesten. Ze werken volgens een vast protocol: Er wordt vooraf een vragenlijst ingevuld en de testuitslag (binnen 20 minuten beschikbaar!) wordt met de testpersoon besproken in de vorm van een adviesgesprek.

Standaard wordt gebruik gemaakt van een combinatietest; een neustest om aan te tonen dat iemand Corona heeft en daarnaast wordt er met een vingerprikje een druppeltje bloed afgenomen waarmee de testuitslag kan aantonen óf iemand besmet is maar ook of iemand besmet geweest is en antistoffen heeft. Op die manier kunnen ze ook bepalen hoe ver iemand is in het besmettingsproces.

Directeur Xander Schurink van Hestia: “Wij zijn in de eerste golf al begonnen met deze sneltests. We hebben dan ook enorm veel ervaring opgedaan met diverse snelteststraten. We zien nu in de tweede golf dat er een wildgroei aan teststraten aan het ontstaan is. Ik ben er trots op dat VNO-NCW in het oosten van het land en in West-Brabant voor Hestia heeft gekozen omdat zij zien dat wij een volledige dienstverlening bieden en veel medische kennis in huis hebben. Vanzelfsprekend werken we alleen met personeel dat aan de eisen van het RIVM en de GGD’s voldoet en gekwalificeerd is om de testen af te nemen. Positieve tests worden doorgegeven aan de GGD. Ik ken Healthkompas als een betrouwbare samenwerkingspartner. Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat we in Sint-Oedenrode een snelteststraat gaan starten met Healthkompas.”

Bedrijven en particulieren
De snelteststraat is bij aanvang alleen voor bedrijven. Van den Brand verwacht dat op korte termijn ook de particulieren zich kunnen laten testen. “Als de teststraat goed is ingericht en we op stoom zijn dan gaan we zeker ook testcapaciteit beschikbaar stellen voor particulieren”, blikt hij vooruit. Kijk hiervoor en voor de kosten op de website: www.teststraat-meierijstad.nl. Ook bedrijven die zich aan willen melden kunnen daar vanaf woensdag 11 november terecht.