Afbeelding

Zomerkwalen: Gehoorgangontsteking

Gezondheid Gezondheid

- Een gehoorgangontsteking komt vaker voor in de zomer

- Een gehoorgangontsteking verdwijnt meestal na het gebruik van zure oordruppels

- Oorsmeer beschermt de huid van de gehoorgang

Het is zomer! Daarom dit keer een column over een zomerkwaal: De gehoorgangontsteking.

De ontsteking van de gehoorgang komt vaker voor in de zomer. Er is namelijk een verband met warm weer en zwemmen. Maar ook met het dragen van gehoorapparaten of oordoppen. En vaker schoonmaken van het oor, oorpeuteren of veelvuldig zeepgebruik kunnen ook een ontsteking veroorzaken. Maar het is niet altijd duidelijk waardoor de ontsteking veroorzaakt wordt. Soms kan een schimmel of een bacterie de boosdoener zijn.

Oorsmeer beschermt de huid van de gehoorgang. Bij irritatie van die huid kan een ontsteking ontstaan. Dit is een ontsteking van de huid, dus niet van het trommelvlies, zoals bij een oorontsteking. De huid wordt dan rood, gezwollen en pijnlijk. Er ontstaan schilfers en vocht. Dit kan weer jeuk veroorzaken. En door de zwelling of het vocht in de gehoorgang kan het gehoor verminderd zijn. Allemaal vervelende klachten maar gelukkig zijn ze goed te behandelen.

De huisarts zal zure oordruppels voorschrijven met een corticosteroïd (steroïdhormonen) erin. Na een week druppelen zijn de klachten meestal verdwenen. Als de gehoorgang erg gezwollen is kan de huisarts een oortampon met druppels inbrengen om de zwelling tegen te gaan. De oortampon moet dan een dag blijven zitten. En als de zwelling dan minder is kan worden overgegaan op de druppels.
Voor de pijn wordt in eerste instantie paracetamol geadviseerd. Maar als paracetamol niet voldoende helpt kan ook een NSAID worden voorgeschreven, namelijk ibuprofen, diclofenac of naproxen. Niet iedereen kan een NSAID gebruiken. Informeer eerst bij uw huisarts of u deze middelen mag gebruiken.
Als de klachten niet over zijn na een week druppelen of als u ziek wordt met koorts is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts. De huisarts kan de gehoorgang dan opnieuw beoordelen en behandelen. Bij klachten die langer duren dan drie weken kan een kweek worden afgenomen. Bij koorts kan het nodig zijn een antibioticumkuur voor te schrijven.

Wat kunt u doen om een gehoorgangontsteking te voorkomen?
Oorsmeer beschermt de huid van de gehoorgang. Schoonmaken is niet nodig en kan juist irritatie van de huid veroorzaken. Niet schoonmaken dus! Een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie kan het oorsmeer iets zachter maken, zodat het gemakkelijker loslaat van de gehoorgang. Als de klachten vaker voorkomen na zwemmen kan het helpen om oordopjes of watjes met vaseline te dragen tijdens het zwemmen. Een gehoorgangontsteking ontstaat vaker bij een warme, vochtige omstandigheden. Het kan helpen om voorovergebogen de haren te wassen en de gehoorgangen goed te drogen na het douchen.

Meer informatie is te vinden op www.thuisarts.nl