Het verloop van het coronavirus in Meierijstad. De cijfers van ziekenhuis en overlijdens van de eerste weken zijn niet bekend.
Het verloop van het coronavirus in Meierijstad. De cijfers van ziekenhuis en overlijdens van de eerste weken zijn niet bekend. Bron: RIVM

Staat het coronavirus op haar laatste benen?

Gezondheid Coronavirus

Sint-Oedenrode – Het ziet er naar uit dat het coronavirus in Meierijstad een heel eind is uitgedoofd. De afgelopen week constateerde het RIVM drie nieuwe besmettingen in onze gemeente. Helaas was er toch nog één sterfgeval als gevolg van een coronabesmetting te betreuren. Er hoefde niemand naar het ziekenhuis.

Het aantal nieuwe besmettingen liep de afgelopen week met drie op tot een totaal van 541. Dat getal is het totaal van het aantal personen dat besmet is, of besmet is geweest. Het aantal mensen dat aan het coronavirus is overleden steeg de afgelopen week tot 130. Het goede nieuws was dat er al meer dan een week, namelijk sinds 12 mei niemand meer naar het ziekenhuis hoefde vanwege een besmetting.

Dat het virus zich op dit moment nauwelijks meer laat constateren is het goede nieuws. Dat wil echter niet zeggen dat corona helemaal verdwenen is, ondergronds smeult het nog. Het valt daarom niet uit te sluiten dat na volgende week, als iedereen zich kan laten testen het aantal besmettingen op papier dan ook weer toeneemt.

De afgelopen maanden hebben veel mensen corona-achtige symptomen gehad. Maar omdat zij niet zijn getest, is niet bekend hoe hoog het aantal besmettingen werkelijk was. Wanneer vanaf 1 juni iedereen zich kan laten testen, is het dan ook niet ondenkbaar dat er meer positieve testresultaten bij zullen komen. Dat zal de indruk wekken dat het virus terugslaat. Naar verwachting zal dat alleen een bevestiging zijn van dat het werkelijke cijfer de afgelopen maanden veel hoger was dan in de officiële statistieken werd genoemd.

Natuurlijk blijft gelden dat ondanks al deze cijfers, voorzichtigheid geboden blijft. Houd daarom nog steeds voldoende afstand, kom niet in groepen samen en blijf thuis als u klachten hebt die op een besmetting kunnen wijzen.