Wethouder Van Rooijen (r) is erg blij met de titel.
Wethouder Van Rooijen (r) is erg blij met de titel. Foto: Jos van Nunen

Fair Trade Week start vandaag

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

De Fairtrade Week loopt dit jaar van zaterdag 24 oktober tot en met zondag 1 november. In deze week zetten organisaties, bedrijven en supermarkten eerlijke handel extra in de spotlights. Bij supermarkten en (wereld)winkels zijn er tijdens de Fairtrade Week fairtrade producten in de aanbieding. Koop je een fairtrade product, dan draag je bij aan een eerlijkere wereld.

De kledingindustrie, mens en milieu
Begin 2020, toen covid-19 de wereld stillegde, bleven veel kledingwinkels met voorraden zitten en annuleerden bestellingen. Veel grote internationale ketens betaalden zelfs niet voor orders die al waren geproduceerd. Arbeiders in de kledingfabrieken werden de dupe: geen handel, geen salaris. Werknemers van fabrieken, waarin ‘fair fashion’ wordt geproduceerd, hadden nog wel enige bescherming.

Bewustwording jongeren van duurzaamheid kleding
Young and Fair, een op fair trade gerichte organisatie voor en dóór jongeren, geeft gastlessen op middelbare scholen om hun leeftijdsgenoten bewust maken welke impact o.a. kledingkeuze heeft op mens en milieu. Veel kleding, geproduceerd in landen als Bangladesh en Vietnam onder slechte milieu- en arbeidsomstandigheden, wordt verkocht in fast fashion ketens zoals Zara en Mango. De gastlessen gaan over alternatieven. Ook Fairtrade Gemeenten geven op verschillende middelbare scholen gastlessen over duurzamere kleding. Aan bod komen o.a. duurzamere mode (fair fashion), duurzamere stoffen, tweedehands, en uitleg over duurzame-kleding-keurmerken. Op internet is ook veel informatie over duurzamere kleding te vinden.

Fairtrade en MVO in Meierijstad
Onlangs hebben ze in Sint-Oedenrode aan de lijst van Faitrade-deelnemers Boerderijwinkel/terras ‘De Klaproos’, toegevoegd. De Klaproos ontvangt tevens het MVO-vignet voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ook StomerijMarieke prijkt sinds kort op de MVO-lijst.