Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Gemeente gaat komend weekend al strenger controleren

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Meierijstad - Corona bepaalt weer steeds vaker de headlines en dat is geen goed teken. De besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen lopen op en dat heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer mensen een loopje nemen met de regels. Ook in Meierijstad werd het de laatste weken op veel plekken drukker en drukker. Sportverenigingen en horeca hebben veelal moeite met handhaven, maar het is geen geheim dat op veel plekken de teugels teveel zijn losgelaten. Daarom trok burgemeester Van Rooij donderdagmorgen aan de bel in een speciaal belegde persconferentie. “De maat is vol”, zei hij van achter de microfoon.

Van alle drie de hoofdkernen vinden in Sint-Oedenrode de laatste weken de minste besmettingen plaats. In Schijndel waart het virus het meeste rond. Het dorp lost daarmee Veghel af en zo is duidelijk dat het snel kan veranderen. Het merendeel van de besmettingen vindt thuis plaats en contactonderzoek heeft uitgewezen dat een aantal besmettingen in Meierijstad heeft plaatsgevonden bij feesten in de lokale horeca. Ook gaat het de ronde dat het bij sportclubs met regelmaat te druk is in en rond de clubhuizen. Een zorgwekkende ontwikkeling die burgemeester Van Rooij, wethouder Van Rooijen, maar ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de kop in willen drukken. Daarom schoven van de KHN Robert van den Brand (Meierijstad) en Nikki Hendriks (regiomanager) aan om eensgezindheid te tonen. Samen met de gemeente hebben ze besproken dat er iets moet gebeuren en ze staan achter de weg die nu ingeslagen wordt. De gemeente gaat strenger handhaven. Komend weekend al zal de capaciteit van boa’s worden opgeschroefd.

Tijdens controles zijn er al verschillende waarschuwingen uitgedeeld, maar nu zal handhaving sneller overgaan op het uitdelen van boetes, die voor een ondernemer kunnen oplopen tot 10.000 euro. Sluiting behoort ook tot de mogelijkheden. “Soms troffen ze zelfs dansende mensen aan. Dat moet afgelopen zijn”, is de burgemeester duidelijk. Hij gaf aan dat bij alle sportverenigingen is gecontroleerd, maar verschillende bronnen beweren dat er lang niet overal iemand is geweest. Of de controleurs zijn op rustige tijdstippen langs de velden gegaan. Het is nu in ieder geval zeker dat de gemeente gaat optreden wanneer ze zien dat clubs, horeca of burgers de fout in gaan. Van Rooij: “Men mag niet meer verbaasd zijn als er maatregelen volgen. Laten we voorkomen dat we in een situatie belanden die niemand wil.”
De burgemeester richtte zich niet alleen op ondernemers of vrijwilligers van sportclubs om beter de regels na te leven. Hij had ook voor de burgers van Meierijstad een expliciete boodschap. “Pak je eigen verantwoordelijkheid, dat is de beste controle.”