Afbeelding

Steeds meer gemeentes werken opgavegericht dankzij Agile werkwijzen

Financieel Financien

Onze huidige samenleving is de laatste jaren veranderd. We bevinden ons nu in een netwerksamenleving. Steeds meer nemen organisaties en inwoners zelf het heft in eigen handen. Individueel, met elkaar, in groepen, offline en online. De rol van de gemeente in dit proces verandert dan ook. “Tegenwoordig is de gemeente steeds meer een ‘procesregisseur’, waarin er op een wendbare manier projecten en worden aangestuurd, met een lange-termijnopgave als doel”, alsdus Fred Batten van Agile Adviesbureau Agile Scrum Group.

Wat is opgavegericht werken?

Wanneer een gemeente opgavegericht werkt, dan is het belangrijk dat hetgeen wat onder inwoners leeft centraal staat. Daarna gaan gemeentes samen met inwoners, ondernemers, betaalde en onbetaalde professionals aan de slag om een uiteindelijk doel te bereiken. Handelen vanuit mogelijkheden is hierbij belangrijker dan handelen vanuit regels.

Opgaven waar een gemeente aan kan werken zijn bijvoorbeeld het verduurzamen van de gemeente, de verslavingsproblematiek aanpakken, of de algemene leefbaarheid verhogen. Opgaven zijn domein overstijgend en diversiteit van betrokken partijen is daarom van belang bij de aanpak hiervan. Vanuit elke hoek is expertise vereist. Bij opgavegericht werken ligt de aandacht bij welk probleem zich aandient, en wat de oplossing daarvoor is.

Drie kenmerken van opgaven zijn:

  • Het onderwerp speelt een grote rol in de samenleving
  • Er is sprake van een complex krachtenveld
  • Er is sprake van een lange doorlooptijd

Opgavegericht werken en de organisatie

Omdat traditionele organisaties vaak ingericht zijn als silo’s. Is het soms lastig op opgavegericht te gaan werken. Wanneer er een opgave moet worden opgepakt, is er namelijk kennis en kunde vereist uit verschillende silo’s. Vaak worden er dan tijdelijke teams opgesteld die niet optimaal zijn.

Succesvol opgavegericht te werken begint bij het inrichten van multidisciplinaire zelforganiserende teams. De organisatie laat de bestaande silo’s los en wordt gekanteld. Zo ontstaan er teams die alle kennis en kunde in huis hebben om succesvol aan een opgave te werken.

Het Agile gedachtengoed in combinatie met opgavegericht werken

Veel aspecten van opgavegericht werken zijn in één lijn met het Agile gedachtengoed. Denk bijvoorbeeld aan het multidisciplinaire zelforganiserende team dat vereist is bij opgavegericht werken. Dit sluit naadloos aan bij Agile werken, als je je als team wendbaarder opstelt met kennis van meerdere branches dan is dat in zo’n situatie gunstig. Bij Agile werken wordt ook gebruik gemaakt van kortcyclische projecten. Ook dit past bij de complexiteit waar vaak sprake van is bij een opgave. Dit faciliteert voor alle betrokkenen een continue leerproces en laat de kennis van iedereen groeien. Op deze manier wordt er gebouwd aan een steviger fundament voor de route die uiteindelijk naar het einddoel van de opgave leidt.

Wanneer er opgavegericht gewerkt wordt, is het dus zeker de moeite waard om gebruik te maken van het Agile gedachtengoed. Overweeg hiervoor bijvoorbeeld frameworks als Scrum en Kanban.