Afbeelding

Nieuwe regels belasten vermogen

Financieel

Sint-Oedenrode - Wie een dezer dagen de voorlopige belastingaanslag 2017 op de deurmat vindt en genoeg vermogen heeft om daar belasting over te moeten betalen, kan aan de slag met een hersenkraker. Tot nu toe gold voor box 3 in de inkomstenbelasting één fictief vermogensrendement waarover belasting moest worden betaald. Sinds 1 januari zijn daar een paar ficties aan toegevoegd die het er niet eenvoudiger op maken.

Jarenlang was de belasting op uw spaargeld en vermogen in box 3, gebaseerd op een vast forfaitair (fictief) rendement van 4%. U betaalde hier dan 30% belasting over, effectief 30% x 4% = 1,2%. Afgelopen jaren is wel duidelijk geworden dat 4% rendement voor de meeste spaarders/beleggers een onhaalbare kaart is. De rente op reguliere spaarrekeningen bedraagt momenteel (met wat geluk) maximaal zo'n 0,5%. Tijd voor verandering!

Vanaf 2017 hangt het forfaitaire rendement af van de hoogte van het vermogen in box 3. Kleine spaarders gaan minder belasting betalen, mensen met veel vermogen meer. Het tarief is nog steeds 30%. De uiteindelijke box 3-heffing ligt in 2017 tussen de 0,86% en 1,62%. Het omslagpunt ten opzichte van 2016 voor een alleenstaande belastingplichtige ligt ongeveer op € 219.000. Bij partners ligt dat punt op zo'n € 500.000.

Voor veel belastingplichtigen is dat het startschot om te kiezen voor een eigen besloten vennootschap (B.V.) waarin zij het spaargeld stoppen. Effectief wordt er dan minder belasting betaald, een voordeel dat kan oplopen tot wel duizenden euro's per jaar. Wilt u ook weten of een eigen B.V. u voordeel kan opleveren? Of kiest voor een lonender alternatief? Neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.