Willeke en Willem krijgen de cheque van Leon Vorstenbosch.
Willeke en Willem krijgen de cheque van Leon Vorstenbosch. Foto: Jeroen van de Sande

Eenzame ouderen blij dat het Roois Tourspel doorging

Evenementen Evenementen

Sint – Oedenrode – “We hebben echt wel een moment gehad van… moeten we het wel door laten gaan?” neemt Roois Tourspel voorzitter Leon Vorstenbosch ons mee terug in de tijd. Uiteindelijk besloten ze om het wél te doen. Vooral omdat anders een goed doel een mooi bedrag mis zou lopen. Eenzame Rooise ouderen zijn er blij mee. Zij starten de Week tegen Eenzaamheid met een cheque van maar liefst €1500,-

Willeke van Weert is werkzaam bij Odendael. Samen met bewoner Willem van der Heijden kwam ze vrijdagmiddag naar Mediahuis Meierijstad om de cheque in ontvangst te nemen. Dit keer dus geen uitreiking in een vol café, maar een stuk anoniemer bij de plaatselijke krant. Dat deert Willeke en Willem niet. Ze zijn vooral blij dat ze in deze moeilijke tijd een steuntje in de rug krijgen. “Met het geld gaan we activiteiten organiseren voor onze ouderen. Dat is nu ineens weer een stuk lastiger, maar dat hebben ze dan nog tegoed”, glimlacht Willeke, die vooral hoopt dat er niet weer een lockdown komt. “Dan moet iedereen achter de voordeur en dat is echt verschrikkelijk. Mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten en leuke dingen met elkaar kunnen doen. Dat werkt tegen eenzaamheid.”

De organisatie van het Roois Tourspel kiest ieder jaar zelf het goede doel en probeert dat te koppelen aan actualiteit. Dat was dit jaar niet zo moeilijk. Iedereen had met de kwetsbare ouderen te doen. Dat het spel nog zoveel op zou brengen, hadden ze ook zelf niet verwacht. “We zijn dit jaar compleet online gegaan. Dat is echt heel goed verlopen. We hebben veel complimenten gekregen en dat voelt goed’, vervolgt de voorzitter. Normaal krijgen ze tot een dag voor de start van de Tour tussen de 700 en 800 lijsten binnen. Dit keer lag het aantal op 551 deelnemende lijsten. “Boven verwachting”, stelt bestuurslid Jop Rovers. Maar of ze het volgend jaar weer zo doen? Vorstenbosch: “We hebben gemerkt dat we dus iets kunnen veranderen zonder er schade van te ondervinden. We gaan dus goed kijken naar hoe we het volgend jaar in gaan vullen. Het digitaal inleveren van de lijsten is bijvoorbeeld goed bevallen. Maar het fysiek inleveren heeft ook wel iets. We willen namelijk het lokale erin houden. En de gezelligheidsfactor natuurlijk. Die is heel erg belangrijk.”

Leon Verhofstadt werd uiteindelijk gekroond tot winnaar. Hij werd derde, maar ook eerste en dat leverde hem geld op, plus een splinternieuwe mountainbike van Mutsaars Bikes uit Schijndel. Rooienaar Roel van de Ven is tweede geworden in de eindstand. De cheque van €1500,- werd in de rollator van Willem gestopt. Hij kreeg de eer om die mee naar huis te nemen.

Leon krijgt in zijn gele trui een nieuwe fiets,