Corry Cocken
Corry Cocken Foto: Jos van Nunen 2023

De ontmoeting staat centraal bij Festival ‘Rooi Verbeeldt’

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Roois Kultuur Kontakt, inmiddels een begrip in Rooi met een lang bestaansrecht, is volop bezig om hun stichting op een eigentijdse manier vorm te kunnen geven. Naast hun bekende concerten Podium OpMaat voor aankomend talent, de torenconcerten voor amateurs en professionals, literaire lezingen en beeldende kunst is sinds dit seizoen ook de Rooise filmclub aangesloten bij het RKK. 

Door: Caroline van der Linden

,,Een mooie toevoeging”, zegt Corry Kocken, voorzitter van het RRK. ,,Hiermee bereiken we weer een ander publiek en het is weer een mooie stap in het leggen van verbindingen tussen verschillende kunstdisciplines. Ook zijn er stappen gezet om met zusterorganisaties in Schijndel en in Veghel te gaan samenwerken. We blijven een Rooise organisatie, maar kijken wel hoe we voor elkaar van meerwaarde kunnen zijn. Die verbindende rol is naar mijn idee ook de basis van ons bestaansrecht. Daarom werken we nu volgens de slogan bedacht: ‘RKK voor cultuur die verbindt’. We willen bij alles wat we doen steeds goed in het vizier houden hoe we binding kunnen creëren, bijvoorbeeld door andere accenten te leggen om zo nog meer mensen te betrekken bij onze activiteiten. Soms kan dat zijn door verrassende combinaties van activiteiten en op een ander moment zullen we dit bewerkstelligen door het publiek meer te laten participeren. Dat zie je nu bijvoorbeeld bij uitstek bij de tentoonstelling over Jan Sonnemans in Mariëndael. Deze kwam tot stand doordat Rooise mensen en ook mensen buiten ons dorp hun ‘Sonnemansen’ ter beschikking hebben gesteld. Dat is natuurlijk geweldig. Zo creëer je bij uitstek een gevoel van samen met elkaar”, zegt Corry trots. Vanuit een soortgelijk idee zijn we vanaf vorig jaar samen met Roois Cultureel Erfgoed druk aan de slag gegaan met de voorbereiding voor ons aankomende festival.”

Corry legt uit wat we kunnen verwachten: ,,Ons dorp telt talloze musici, zangers, beeldend kunstenaars, woordkunstenaars, dansers, theaterartiesten enz. En daarnaast kent het erfgoed in Sint-Oedenrode een heel rijke geschiedenis , met fraaie cultuurhistorische panden en plekken. Cultuur in Rooi leeft dan ook volop. Vanuit deze basis is het idee ontstaan dat het erg leuk zou zijn om op plekken van cultureel erfgoed, culturele activiteiten te laten plaatsvinden. Stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE) en Stichting Roois Kultuur Kontakt (RKK) hebben hiervoor hun krachten gebundeld om op zaterdag 17 juni erfgoed en cultuur bij elkaar te brengen tijdens het Festival ‘Rooi verbeeldt’. In het centrum van Sint-Oedenrode zullen op allerlei bijzondere erfgoedlocaties activiteiten georganiseerd worden op het gebied van kunst, cultuur en creativiteit. Erfgoed en cultuur zullen elkaar ontmoeten. Zo zullen er onder andere activiteiten plaatsvinden in de Knoptoren, de tuin van de Kolk, het oude raadhuis, het Martinushuis, het oude gemeentehuis, de Paulusgasthuisjes, de Martinuskerk en nog meerdere historische plekken. Muzikanten, schrijvers, dansers, schilders, beeldhouwers, fotografen, verhalenvertellers, ontwerpers, filmmakers en vele anderen, krijgen deze dag een podium en laten het dorp bruisen. Zelfs de streekmarkt is eraan gekoppeld. Het wordt een breed gedragen evenement. Bezoekers, jong en oud, van binnen en buiten Sint-Oedenrode kunnen zelf hun route uitstippelen langs allerlei erfgoedlocaties. Daar kunnen zij zich laten verrassen en laten verwonderen door de vele talenten die ons dorp te bieden heeft, op gebied van theater, muziek, exposities, rondleidingen en meer. Als klapper zal er ’s avonds een prachtig concert plaatsvinden onder de naam “Muzikale helden’. Dit zal uitgevoerd worden door Muziekvereniging Meierijstad op het podium in het Streekpark De Kienehoef. Daar vindt op 18 juni dan Pop & Colour plaats. Dit concept is inmiddels al niet meer weg te denken in Sint-Oedenrode. Het weekend  Rooi Verbeeldt start op zaterdag (van 11.00 tot 17.00). De opening zal plaatsvinden bij het Kasteelraadhuis. Het avondprogramma en Pop & Colour vinden plaats in het Streekpark De Kienehoef. Dat dit een unieke samenwerking is, daarmee is zeker niets te veel gezegd, want hierdoor zal ons dorp twee dagen lang in het teken staan van een heus zomerfestival.

.