Afbeelding
Foto:

Bekende Amerikaan én Rooienaar Harry deLeyer overleden

Cultuur Kunst en Cultuur

VS – In de Verenigde Staten is oud-Rooienaar Harry deLeyer op 89-jarige leeftijd overleden. DeLeyer is familie van de bekende familie De Leijer in Sint-Oedenrode en is bekend bij miljoenen Amerikanen door Snowman, een paard waar hij veel successen mee vierde.

Als Nederlandse immigrant reisde deLeyer na de Tweede Wereldoorlog naar de VS en ontwikkelde een relatie met een kreupel Amish-ploegpaard, dat hij redde van een slachtwagen op weg naar de lijmfabriek. Harry betaalde tachtig dollar voor het paard en noemde hem Sneeuwman. In minder dan twee jaar wonnen Harry & Snowman de drievoudige kroon van de springsport en versloegen ze het blauwe bloed van de naties. Ze waren beroemd om hun tijd en reisden samen de wereld rond. Hun toevallige ontmoeting op een paardenveiling in Pennsylvania redde hen beiden en zorgde voor een levenslange vriendschap.

Zijn leven in Amerika begon met een baan als rijinstructeur. Dat werd hem aangeboden aan de exclusieve Knox School in Long Island New York. Harry’s carrière werd gekatapulteerd door Snowman en hij werd een van de meest succesvolle ruiters en trainers in Amerika. Hij vertegenwoordigde de Verenigde Staten op de wereldkampioenschappen in Zweden in 1983 en werd in 2002 door de United States Equestrian Foundation erkend met een Pegasus Medal of Honor voor zijn levenslange bijdrage aan de sport. Snowman trok zich in 1962 terug uit de competitie op Harry’s boerderij in Long Island, waar hij woonde tot hij stierf in 1974. Hij werd in 1992 opgenomen in de Show Jumping Hall of Fame.

Het verhaal van Harry & Snowman is vastgelegd in een documentaire. In 2016 werd dat een hit in Amerikaanse bioscopen. Later verscheen de docu ook op Netflix.