Jacqueline van Aalst.
Jacqueline van Aalst.

Jacqueline van Aalst: ‘We hebben het gered’

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode – De kunst en cultuursector krijgt er flink van langs door die vermaledijde corona. Al een jaar staat vrijwel alle stil. Het rijke verenigingsleven van Sint-Oedenrode probeert zich er doorheen te slepen met allerlei onzekerheden. We interviewden enkele koren, muziekgezelschappen en een toneelvereniging. Hoe gaat het met ze? Rooienaren aan het woord…

Hoe zijn jullie afgelopen jaar doorgekomen?
“Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar. Het was ons jubileumjaar: 75 jaar Roois Gemengd Koor, maar al onze festiviteiten vielen in het water. Geen concert, koorreisje, boottochtje, niets was meer mogelijk!“

Hebben jullie kunnen repeteren?
“We hebben afgelopen jaar nauwelijks fysiek bij elkaar kunnen komen. De laatste repetitie was op 9 maart en toen viel het doek! Toen we in september weer mochten zingen, stopte onze dirigent onverwachts en moesten wij ineens op zoek wat gelukkig heel snel lukte. Daarna moest iedereen opnieuw in lockdown en zoeken naar andere mogelijkheden. Nu houden we online stemvorming in kleine groepjes.”

Hoe hebben jullie contact gehouden met de leden?
“We hebben in juli een avond georganiseerd bij de Gasthuishoeve. Het was de seizoensafsluiting en de eerste mogelijkheid sinds maart om elkaar weer te ontmoeten. Zingen was helaas niet toegestaan. Het bestuur heeft het gehele jaar door acties bedacht, zoals filmpjes van de dirigent, een opbeurende kaart voor de leden, een telefoonrondje om te horen hoe iedereen erbij zat, een Sinterklaasletter met prachtig gedicht en een Kerstfilmpje van het bestuur met de hoop voor een nieuw, beter jaar. Dit jaar een kaart met Valentijnsdag, waarin zonnebloemzaadjes zaten om de moed erin te houden.”

Zijn er leden gestopt door corona?
“Een aantal aspirant-leden is geen lid geworden. Aan het eind van het jaar bleef iedereen lid. Daar zijn we heel blij mee uiteraard!”