Maartje Wortel tijdens de online lezing.
Maartje Wortel tijdens de online lezing. Foto: Jack van Haastrecht

Maartje Wortel: zoektocht naar eigen stijl

Cultuur Kunst en Cultuur

Maartje Wortel:
zoektocht naar eigen stijl

Op 23 april gaf schrijfster Maartje Wortel een lezing in Sint-Oedenrode op uitnodiging van het Roois Kultuur Kontakt. Vanwege alle geldende beperkingen rondom Covid-19 kon de lezing niet live plaatsvinden. Bij wijze van experiment was daarom besloten om de lezing online aan te bieden, via een interactieve Zoom-sessie. Zo kregen de abonnees en andere belangstellenden toch de mogelijkheid om kennis te maken met Wortel en haar werk.

Maartje Wortel had er zichtbaar en hoorbaar geen probleem mee dat ze de lezing online moest houden. Ze creëerde met haar spontane, pure manier van praten en reageren, een ontspannen sfeer.

Wortel nam haar toehoorders mee in haar zoektocht naar een eigen stijl, een stijl waarin ze verbeelding en eigenzinnigheid een plek wil geven. Ze is geen schrijver die met literaire woorden kan spelen, ze is iemand die in beelden denkt en daar pas later taal bij vindt. Ze houdt van simpel taalgebruik, houdt het graag klein. Daarbij laat ze graag dingen open, want hoe minder ze zegt, hoe meer ruimte de lezer heeft om zelf actief te gaan interpreteren en mee te doen. Zo krijgt de kracht van de verbeelding altijd een grote rol in haar werk. Ze illustreerde dat aan de hand van een verhaal over de innige vriendschap van een kind met een tak.

Maartje zegt van zichzelf dat ze een vragensteller is en minder een verhalenverteller. Ze vraagt zich steeds af ‘Wat zie je, wat voel je, wat ziet de ander in jou?’ en zoekt steeds de juiste balans in haar relatie met het onderwerp, de lezer, de maatschappij om haar heen. Daarbij is ze gaandeweg meer verantwoordelijkheid gaan voelen ten opzichte van de lezer: je kan niet álles ongezegd of onverklaard laten.

Het praten zonder dat er reacties kwamen uit het publiek, ging Wortel wonderwel goed af. Haar associatieve stijl van spreken zorgde er wel voor dat je als toehoorder af en toe moeite had haar bij te houden, maar gelukkig keerde ze steeds terug naar de rode draad in haar verhaal.

Het lijkt erop dat Maartje Wortel haar eigen stijl gevonden heeft. Behalve vragensteller lijkt ze ook steeds meer een verhalenverteller geworden, in ieder geval tijdens deze lezing. Maartje Wortel is een schrijfster die we graag blijven volgen. En hopelijk mogen we haar in de toekomst nog een keer ‘in het echt’ begroeten. Dan zal de interactie met het publiek een stuk levendiger zijn. En dan kunnen we haar alsnog de mooie bos bloemen overhandigen die ze beslist verdiend heeft. Via een mail naar literatuur@rooiskultuurkontakt.nl is een link op te vragen om de lezing terug te kijken.