Mark Swanenberg.
Mark Swanenberg. Foto:

Herinneringen aan OJC De Werf

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Open Jongeren Centrum De Werf is niet meer. Enkele jaren geleden werd De Werf al opgeheven. Nu wordt ook het pand waar OJC De Werf als laatste was gevestigd verbouwd tot woning. Toch verdwijnen met de laatste fysieke restanten van de voormalige soos, de herinneringen niet. DeMooiRooiKrant sprak met enkele mensen die zich vroeger tot stamgast van de Werf mochten rekenen.

Mark Swanenberg groeide op in Rooi en kwam vanaf het einde van de jaren negentig in De Werf. “De Werf was de plaats waar de alternatieve jeugd bij elkaar kwam. In de Rooise cafés werd andere muziek gedraaid, dan de muziek waar wij van hielden. Wij waren vooral liefhebbers van death metal terwijl in die tijd in de ‘gewone’ cafés vooral Dance muziek werd gedraaid. Bovendien traden in De Werf veel live bandjes op. Ik speelde overigens ook zelf in een bandje, het heette ‘Tomb of Oda’. We hebben ook zelf nog een paar keer op het podium in De Werf gestaan. Maar we kwamen er ook vaak om naar andere bands zoals Skunk Milk en Punishment te luisteren. Het leuke was dat het in De Werf niet zo druk was. Je kon daar gewoon met elkaar praten iets dat in veel andere cafés niet mogelijk was ”, vertelt Mark, die tegenwoordig in Eindhoven woont.

Ook Roel van der Zanden kwam in die zelfde tijd vaak in De Werf, zat zelfs een aantal jaren in het bestuur en speelde ook in een band. “Ik speelde in die tijd in Cartago, ja zo heette de band. De bands in die tijd hadden de meest bijzondere namen. Ik ging vooral naar De Werf omdat daar meer alternatieve jeugd bij elkaar kwam. Daar had ik wel wat mee. De Werf was echt mijn stamkroeg in die tijd. Gezellig buurten en een pilsje pakken”, vertelt Roel. “Ja vooral met de muziek had ik wel wat. Zoals ik al zei, speelde ik in Cartago, maar ik was vaker achter de geluidsinstallatie te vinden dan op het podium. Ook heb ik nog enkele jaren in de bandcommissie gezeten. We regelden toen de optredens in De Werf, maar ook het concert met de Jaarmarkt en natuurlijk de Slag om Rooi. Dat was een voorronde voor de nationale bandwedstrijd. De winnaars van de Slag om Rooi, gingen naar de Brabantse finales en vandaar uit was er een ticket voor de Nederlandse finale te winnen.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende woensdag

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding