Het appelhuisje 'by night'
Het appelhuisje 'by night' Foto:

Wordt ‘het appelhuisje’ wereldberoemd dankzij Rooise cineast?

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Oud-Rooienaar Jules Mathôt studeert momenteel aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK), School of Arts van Gent. In het kader van zijn bachelor maakte hij een korte film die zich afspeelt in het Rooise ‘appelhuisje’ aan het Kinderbos. De film draait al sinds een jaar op verschillende internationale filmfestivals in Europa. Zelfs Mexico stond dit jaar op het programma. Maar net als bij zoveel evenementen dit jaar, gooide ook hier het coronavirus roet in het eten. Gelukkig krijgt ‘Het appelhuis’ of zoals de internationale titel luidt ‘Midnight Jazz’ volgend jaar een nieuwe kans.

Wie is Jules Mathôt?
“Ik ben 23 jaar, geboren en getogen in Sint-Oedenrode. Op dit moment volg ik een master aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK), School of Arts van Gent. Ik schrijf en regisseer films met een artistieke insteek. Fictie en documentaire behoren tot mijn repertoire, maar als ik eerlijk ben, leg ik de nadruk toch wel op fictie. Op dit moment werk ik aan mijn master afstudeerproject, ‘Night by Night’, een moderne film noir.”

Waarom heb je voor het ‘appelhuisje’ gekozen?
“Zoals ik al zei kom ik uit Sint-Oedenrode. Mijn middelbareschooltijd heb ik op het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel doorgebracht. Het appelhuisje lag op mijn fietsroute. Ik fietste er vaak langs op weg naar school. Deze film ontstond vanuit een grote fascinatie voor het appelhuisje als plek. Ik vroeg me af wat deze plek voor iemand kan betekenen, welke personages hier zouden komen. Ik hou van het mysterie dat het appelhuisje met zich meedraagt.”

In welk kader is de film gemaakt?
“De bacheloropleiding film duurt drie jaar. In die periode maak je een groot aantal korte films. Dat begint met films van maximaal vijf minuten. Na een tijdje worden die films steeds langer. 'Het appelhuis' is mijn bachelor afstudeerproject. Als laatste toetsing dien je een film te maken die getuigt van je kunnen als regisseur en schrijver. Nadat die film door een jury is bekeken en goed is beoordeeld, slaag je voor je bachelor.”

Wat was de inspiratiebron?
“De mystiek van het appelhuisje vormt zeker een deel van de inspiratie voor me. Maar ook het album ‘The Nightfly’ van Donald Fagen uit 1982 heeft zeker een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van het script voor deze film. In dat album bezingt Fagen het leven van een eenzame radio-dj. De melancholie van de eenzame dj spreekt erg tot de verbeelding. Dit uit zich in nachtelijke kleuren, schaduwen en contrasten die terugkeren in het vormelijke gedeelte van de film.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant.

Afbeelding
Raymond Thiry (r, bekend van Penoza en Undercover) in een scene met tegenspeler 
Spencer Bogaert
Raymond Thiry (l, bekend van Penoza en Undercover) in een scene met tegenspeler 
Spencer Bogaert
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jules Mathot