Afbeelding
Foto: Copyright©PCS

Foto van de Maand: Peter Scholtens

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - In deze bijdrage besteden we aandacht aan een foto van Peter Scholtens die onlangs lid is geworden van FotoclubRooi. Peter heeft een voorliefde voor portretfotografie. Met de foto die hierbij is afgedrukt laat hij zien dat die voorkeur niet zonder reden is.

Door: Hans Vervloed

Portretten worden om uiteen liggende redenen gemaakt: uit ijdelheid, als herinnering, als eerbetoon, voor een legitimatie of gewoon omdat het mooi is. De bedoeling van Peter is overduidelijk geweest een mooi portret te maken dat verder nergens voor dient (hoewel het model waarschijnlijk om een kopietje heeft gevraagd).
De dame op de foto kijkt brutaal in de lens. Het deel van haar kleding dat haar hals bedekt doet in de verte denken aan de (molensteen-)kragen, die modellen in de Gouden Eeuw droegen. De kraag omhult het hoofd van het model bijna helemaal. Het materiaal van het kledingstuk maakt het portret een beetje deftig. De gouddraad in de zwarte stof glinstert in het licht dat de fotograaf op haar heeft gericht. De zwarte achtergrond harmonieert perfect met het kledingstuk. Doordat van haar rechteroor in de donkere schaduw nog een glimp kan worden opgevangen lijkt het alsof het model van meerdere zijden is belicht. Dat is echter niet het geval. Er is één (studio)flitser gebruikt die links van het model is opgesteld (dus vanuit de rechterhoek op de foto). Zo’n harde schaduwen als in deze opname zijn niet altijd gewenst, maar door de koele blik van de dame en de glinstering van de kraag storen ze niet. De contouren van het oor komen goed van pas om de schaduw minder massaal te maken.
In de ogen is een klein wit stipje herkenbaar. Dit is essentieel, hoe klein het ook is. Een oog zonder een klein wit lichtpuntje is doods. De lichtinval maakt het oog levend.
Het portret is nergens onscherp, wat betekent dat een hoog diafragma is gebruikt. Een geringe, zacht verlopende, onscherpte vanaf het nog net zichtbare oor naar het achterste deel van de kraag had van mij nog wel gemogen, evenals iets meer licht in de oogkassen. Niettemin is het een fraai beeld geworden, waar het model wel een printje van wil.
TIP: Portretfotografie is een vak op zich. De belichting van het model is erg belangrijk. Een portret fotograferen in de buitenlucht is ook niet altijd succesvol. Zeker niet als het zonnig weer is. Vaak zijn de oogkassen dan (te) donker of vallen er ongewenste schaduwen o.a. van de neus op het gezicht. Dat kun je vermijden door een wit scherm dat het licht weerkaatst als een “tweede licht” te gebruiken. Portretten in de sneeuw zijn vaak mooi uitgelicht. Maar ja, wanneer sneeuwt het nog eens in Nederland? Zorg er hoe dan ook voor dat de ogen scherp zijn met een lichtpuntje. Een portret waarvan de ogen niet scherp zijn is sowieso mislukt. Een lichtpuntje kun je in geval van nood later in de bewerking van de foto nog toevoegen.