Het thema 'Filmmuziek' werd door het publiek enthousiast ontvangen.
Het thema 'Filmmuziek' werd door het publiek enthousiast ontvangen. Foto: Jack van Haastrecht

Alle lof voor Mathieu Dirven concert met filmmuziek

Cultuur

Sint-Oedenrode - Aan de toeloop naar Mariëndael en de rij bij de kassa was te zien dat de belangstelling voor dit Mathieu Dirven Concert bijzonder groot was. Het thema Filmmuziek sprak zowel jong als 'wat ouder' aan. Toeval of niet viel dit concert precies in de week waarop bij Radio 4 alle aandacht op filmmuziek gericht was.

Wat goed dat bij dit concert gekozen was voor Mariëndael en gebruik kon gemaakt worden van de aanwezige logistiek en faciliteiten. Waar zelfs een Radio 4 uitzending niet tegenop kan, is dat het hier vertolkingen betrof van overwegend jonge, zeer gemotiveerde jongelui. Dat filmfragmenten ook tegelijk met de live uitvoering van de muziek getoond werden en dat alles naadloos in elkaar overliep maakte het wel heel professioneel.

Boeiend aanbod
Het programma was opgebouwd uit zeer verschillende muziekstijlen horende bij fragmenten uit diverse filmgenres. Een flitsende opening - vierhandig piano "Manfred Schmitz- ragtime" - door Marie Vranken en Brechje van den Brand bracht een muzikale ode aan de stomme film. Hiermee was de toon gezet, het publiek was gewonnen. Aansluitend lichtte Riet Meijs in haar welkomstwoord vormen van filmmuziek toe die tijdens dit concert aan bod zouden komen nl; of men zocht bestaande muziek die inhoud dan wel beelden ondersteunde, of men gaf de componist een specifieke opdracht, of men liet zich bij het samenstellen van beelden inspireren door bestaande muziek.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding