Afbeelding

Scherp oog voor de beste klomp

Cultuur

Sint-Oedenrode - De 86e Klompenkeuring vond vanmiddag plaats in De Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode. Van de elf machinale klompenmakers die ons land rijk is, hebben vijf bedrijven hun beste klompen gekwalificeerd. De deelnemers strijden met hun klompen om de eer én om de wisseltrofee in de vorm van De Zilveren Klomp.

Om 10 uur vanmorgen zijn drie keurmeesters, ieder met hun eigen expertise, van start gegaan met de keuring. Naast de machinale klompen worden er veertien paar handgemaakte klompen gekeurd. De klompen worden beoordeeld op de pasvorm, het model en de kwaliteit. "De pasvorm wordt beoordeeld op 40 verschillende punten", vertelt Rooienaar Luc van den Tillaart, voorzitter van de klompenmakersvereniging NVK. Het model kan per klompenmaker verschillen, maar ernstige fouten worden in deze categorie wel gemeld." 

Luc laat een lijst met de verschillende criteria zien. "Vandaag hebben we nog een puntje aan deze lijst toegevoegd. Zo wordt de lijst ieder jaar completer. De klompenmakers krijgen een verslag met aandachtspunten mee naar huis en het is de bedoeling dat de klompen op die manier steeds beter worden." Volgende week wordt de winnaar van de keuring bekend gemaakt.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding