Afbeelding

Expositie Frans Alkemade in Den Haag

Cultuur

Sint-Oedenrode / Den Haag - Bijna is het zover: de expositie van Frans Alkemade (1925-2015) in het SER gebouw, Bezuidenhoutseweg 60 in Den Haag. De expositie wordt gehouden van 6 april tot 12 mei 2017. Iedereen in Rooi kende hem als huisarts, tot ver buiten Rooi was hij bekend als tekenaar en schilder.

Na het gymnasium vertrok hij naar Amsterdam en tijdens zijn studie aldaar volgde hij schilderlessen bij Piet van Wijngaarden en Jeroen Voskuyl. Met zijn latere vrouw Tille (zij studeerde ook medicijnen) hing hij veel rond in het onder kunstenaars populaire café Eijlders bij het Leidseplein.

In 1959 nam Alkemade samen met zijn vrouw Tille,  in Sint-Oedenrode de praktijk van zijn vader over. Ook als arts bleef hij altijd zeer intensief schilderen en was hij  23 jaar voorzitter van Pincet & Penseel, de vereniging van schilderende artsen. Na zijn pensioen werd schilderen zijn voornaamste bezigheid en kon hij zich ook wat meer op exposities gaan richten.  Alkemade ontwikkelde zijn talent met velerlei technieken. Hij maakte zowel abstracte schilderijen als stillevens, en landschappen die soms ook bijna weer abstract werden.
Zijn eerste solo expositie was bij Galerie Van Bokhoven 1953 in Delft waarna er veel meer tentoonstellingen in Nederland en het buitenland volgden. Zo nam hij in de jaren '90 o.a. een aantal keren deel  aan de Salon d' automne in Parijs. Ook won hij verschillende prijzen, o.a. de eerste en tweede prijs in de Salon International du Val d'Or in Noirlac. In 1994 stopte hij met exposeren in het buitenland. Het koste hem te veel tijd, hij wilde liever schilderen.

Hoewel er veel belangstelling was voor zijn werk, weigerde hij meestal om schilderijen te verkopen. Hij kon er geen afstand van doen, zegt zoon Floris (Rijksbouwmeester) 'Het waren zijn kinderen.' De enorme, door hemzelf tot een labyrint vertimmerde zolder puilde ervan uit. Deze geëxposeerde werken zijn door kunsthistoricus Jaap Nijstad geselecteerd uit de ruim 900 kunstwerken van Alkemade. De openingsreceptie vindt plaats op 6 april 2017 om 15.30 uur.