Afbeelding

Film over Meierijstad in de maak

Cultuur

Meierijstad - De dorpen van Meierijstad in vogelvlucht en in een tijdreis. Zo zou je de nieuwe film kunnen typeren die momenteel wordt gemaakt over de gefuseerde gemeentes. De film, gemaakt door Henk Helsdingen op verzoek van de vier heemkundige kringen, gaat ongeveer een half uur duren en is naar verwachting gereed medio juli dit jaar.

Helsdingen (72) is een oude rot in het filmvak. Bijna 40 jaar geleden begon hij al met het maken van super 8 films en heeft inmiddels al heel wat films en documentaires op zijn naam staan. De voorbereidingen voor Stroomopwaarts Meierijstad zijn ouder dan Meierijstad zelf: na veel vergaderingen werd besloten dat de Heemkundekringen een lijstje met voor hun belangrijke onderwerpen zouden aanleveren. "Toen was het mijn beurt; de lijstjes waren uiteindelijk rijkelijk veel langer dan de beschikbare tijd dus ik moest uit hun verhaal mijn uiteindelijke opname / montagescript schrijven" aldus Helsdingen, die zich bedient van de modernste technieken zoals drones. Ook maakt hij gebruik van het zogenaamde picture flow, waarin beelden van 'toen' en 'nu' van historische plaatsen en gebouwen in elkaar overvloeien. De filmopnamen van de locaties zijn inmiddels klaar, nu moet er nog een stukje acteerwerk worden opgenomen. Dat wordt de reiziger Stephanus Hanewinckel (1766 -1856), gespeeld door acteur Ton Lomans.

Op basis van Hanewinckel's reizen hebben de vier Heemkunde kringen; Schijndel, Veghel, St Oedenrode en Erp,  aangegeven wat voor hen belangrijk is in de film. "Het gaat vooral om dat wat van grote historische waarde is voor de huidige gemeenten, met als grote gemene deler: het water dat stroomt en de verbinding heeft middels bruggen. De titel "Stroomopwaarts Meierijstad" is vooralsnog de drijfveer voor deze film" aldus Helsdingen.

Afbeelding