Kornelis Lievense
Kornelis Lievense

Primeur voor Mariëndael: open podium

Cultuur

Sint-Oedenrode - Cultureel centrum Mariëndael heeft al heel wat 'formats' op de planken gehad. Op 11 november komt er daar nog een bij: een Open podium. Muziekdocent Kornelis Lievense legt uit wat dat inhoudt, en welke gedachte erachter zit.

"Een muziekevenement waarbij geen bestaande formaties op de planken staan, maar musici uit andere formaties. Het enige wat bij een open podium vast is, is de begeleidingsgroep, al is die ook samengesteld uit andere bands. Zelf doe ik de voorbereiding van de optredens, er worden duidelijke afspraken gemaakt over de combinaties en het repertoire, maar er worden geen repetities gehouden." Dus een open podium houdt het midden tussen een normaal optreden en een jam- sessie? En je kunt het niet vergelijken met bijvoorbeeld Pop&Co? "Klopt. Pop&Co hebben we wel regelmatig in Mariëndael, eigen kweek, met bands die net beginnen, die al wat meer ervaring hebben of die professioneel bezig zijn. Bij het open podium treedt overigens ook een nieuwe band voor het eerst op, net opgericht: Fieldtrip. En natuurlijk meer Rooise musici, bijvoorbeeld Janne v.d. Wetering en Dennis van de Sande.
Heb je ervaring met open podia? "Jazeker, in Schijndel doen we dat al een jaar of vier, in Spectrum. Daarvoor is zoveel belangstelling, dat we dat vier keer per jaar houden. Als dat in Mariëndael ook zo aanslaat, krijgt het hier zeker een vervolg." Waarom uitgerekend op 11-11? Dan viert half Rooi toch carnaval? "We hadden weinig keus, het moest in november en de grote zaal van Mariëndael was al bijna volgeboekt. Maar we verwachten ook een heel ander publiek. Iedereen is natuurlijk welkom, ook hier bieden wij een podium aan jong talent en ik verwacht sowieso hun vaste aanhang en fans. Maar bij de open podia in Schijndel is de meerderheid 45 plus, geen echt kroegpubliek. Het open podium is namelijk in de eerste plaats gezellig, muziek niet te hard zodat niemand hoeft te schreeuwen om verstaanbaar te zijn. Het repertoire is heel breed, in alle stijlen en van alle tijden. Je wordt ook steeds weer opnieuw verrast: wie komt er deze keer op het podium? En hoe gaat dat klinken? De toegang is gratis, dus voor de entree hoef je ook al niet weg te blijven. Volgens mij moet dat in Rooi ook lukken. Like ons maar vast op Facebook: openpodiumrooi."