Foto: Cor van Oorschot
Foto: Cor van Oorschot

Pianisten aan het woord in Kasteel Henkenshage

Cultuur

Sint-Oedenrode - 'Een schot in de roos' – 'Wat een heerlijk concert' – 'Dit was genieten'…waren de geluiden van de bezoekers bij het verlaten van Kasteel Henkenshage. Aan de zo grote opkomst van bezoekers en aan de aandacht waarmee geluisterd werd kan opgemaakt worden dat er in Rooi een ruime belangstelling is voor dit soort concerten. Een belangrijke factor was uiteraard wel dat alle uitvoerders een zekere muzikale binding hebben met Sint- Oedenrode; bij optredens van professionele en zeer ervaren pianisten werd ook podium geboden aan jonge, getalenteerde leerlingen. Hierdoor ontstond een boeiend en gevarieerd programma waarin zowel solo – als vierhandig en zelfs zes-handig gemusiceerd werd.

Door: Mattie De Schepper

Waardering en bewondering
Het programma werd ingeleid door Brechje van den Brand. Als lid van de werkgroep had zij dit concert geïnitieerd. Bij ieder onderdeel wist zij, op de haar zo eigen geestige wijze, relevante informatie te verstrekken die de beeldvorming bij het luisteren zeer ten goede kwam. Vanaf de eerste maten was duidelijk dat we met Wim van den Hoek een zeer ervaren kamermuziek pianist aanhoorden. Scarlatti klonk sprankelend, virtuoos en mooi doorzichtig. Zijn gloedvolle vertolking van Scriabin bracht een warme sfeer. Die behaaglijke sfeer wist ook Brechje van de Brand te ontlokken met haar innemende interpretatie van Schuberts Impromptu nr. 3. Ze had er even aan gedacht onze premier Marc Rutte - die dit werk overigens verdienstelijk speelt - uit te nodigen, maar besloot toch haar lievelingswerk aan zichzelf voor te behouden.

Jonge talenten podiumervaring bieden
De vijftienjarige uit Oekraïne afkomstige Diana Pivak - met docent Maarten van den Hoven - imponeerde in Mozarts sonate voor vier handen KV 381: stemvoering, dynamisch uitgebalanceerde toucher, voortreffelijk samenspel, dwongen groot respect af. Tobias Klokgieters, meldde zich bij zijn docent Ruud Bouwman spontaan aan Mozarts 'Rondo Alla Turca' hier te brengen. Hoewel dit best pittige stuk enig risico inhield zal deze podiumervaring hem zeker stimulans geven om door te zetten. We horen het resultaat daarvan graag nog eens terug over enige tijd. Jochem Brusse, pas in zijn derde jaar les, heeft ons verrast door een volwaardige vertolking van Einaudi's 'Passagio'. Helemaal uit zijn hoofd, in prachtige overvloeiende melodielijnen, wist hij ons te overtuigen van zijn muzikaliteit, zijn inzicht in structuur, in dynamiek en zeggingskracht.

Samenspel en samenwerking
De wens van het pianistenechtpaar Nicole Krijnen en Jos Friedrich om Mozarts sonate KV 448 voor twee vleugels, in Rooi te laten horen kon door ter beschikkingstellen van een tweede vleugel gerealiseerd worden. De taal van hun zeer genuanceerde samenspraak via beide vleugels, maakte diepe indruk. Als klankrijk en imposant slotstuk speelden Ruud Bouman, Brechje van den Brand en Maarten van den Rachmaninovs compositie voor zes handen. Het was genieten!

Met medewerking van Wim van den Hoek, Ruud Bouman, Maarten van den Hoven, Brechje van den Brand, Nicole Krijnen en Jos Friedrich. Jong talent: Jochem Brusse , Tobias Klokgieters en Diana Pivak. Organisatie Cultureel Platform en Roois Kultuur Kontakt


Afbeelding
Afbeelding