Het was prachtig weer voor een kasteelconcert
Het was prachtig weer voor een kasteelconcert

Kamerkoor vult binnentuin Henkenshage met sfeervolle koormuziek

Cultuur

Sint-Oedenrode - Het is geweten dat het Kamerkoor naast zijn vaste groep plaatselijke trouwe bezoekers ook steeds vele liefhebbers van koormuziek maar ook koordirigenten uit de regio weet aan te trekken. Ook zondag kon het kamerkoor zich verheugen in een grote opkomst.

Door: Mattie De Schepper

Wat ik bij binnenkomst hoorde was dat velen, net als ik zelf, benieuwd waren hoe het kamerkoor zou presteren en klinken met deze nieuwe dirigente. En ja, ook nu bleek dat het Kamerkoor toch een bijzonder lijntje heeft met hierboven; onder een prachtige blauwe hemel, warm genoeg zodat meegebrachte warme plaids en sjaals niet hoefden gebruikt te worden, konden we heerlijk genietend van een milde herfstzon, ons koesteren in heerlijke koorklanken.

Programma en programmaboekje
Zoals steeds was het programmaboekje uitstekend verzorgd en voorzien van teksten met vertaling en interessante achtergrondinformatie. Zelfs aan de weergave van alle weldoeners en sponsoren was op een fraaie manier aandacht besteed. Daar ik zelf veel Engelse koormuziek gezongen heb was ik benieuwd naar de programmakeuze en tot vreugde en verrassing werden, naast mij dierbare werken, ook enkele onbekende doch bijzonder fraaie liederen uitgevoerd. Zo zullen de zowel muzikaal als inhoudelijk fijnzinnige liedjes uit 'Prayers from the ark' van Ivor R. Davies, mij als absolute koorpareltjes bijblijven. Een sterk punt was dat er gekozen werd voor originele koorzettingen en niet voor arrangementen.

Koorklank en interpretatie
Het pleit voor deze nieuwe dirigente Monique Joosten dat ze de kwaliteiten van het Roois Kamerkoor goed heeft ingeschat en weet hoe ze die het best tot hun recht kan laten komen. Heel haar directie geeft blijk van een groot empathisch vermogen en van mensenkennis. Vanuit haar eigen rust en kunde weet ze de koorleden te inspireren. Vele composities leenden zich tot een verschillende opstelling zodat de balans en zeggingskracht van partijen en melodielijnen zich optimaal lieten ervaren. Zo was in 'Sweet day' van R V. Williams de balans heel mooi en gaven de tenoren in het 'I love my love' van G. Holst een gloedvolle glans aan de koorklank.
Het lichtvoetige 'Shall we go dance' van Stanford en de speelse toegift vormden een pittig slot en ontlokte een warm en bemoedigend applaus. Het Kamerkoor straalt uit en laat horen met deze nieuwe dirigente goed te kunnen werken en een hoog niveau voor ogen te houden. Een mooi en ontroerend plaatje: het jongetje van het toevallig langskomend jong gezin, zittend voor de open kasteelpoort, helemaal gefascineerd door wat hij hoorde, gaf zich pas na drie liederen met tegenzin over aan de voortzetting van de ochtendwandeling.
Nazomerconcert door het Roois Kamerkoor o.l.v. Monique Joosten m.m.v. Louis Joosten: piano. Thema: Liefde door de eeuwen heen bezongen in Engelse koorwerken van onder meer; Dowland, Stanford, Britten, Williams, Elgar, Davies. Gehoord op de binnenplaats van Kasteel Henkenshage, zondag 20 september 2015