Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: dacfab
Column

Huizenkopers opgelet

  Column

Sint-Oedenrode - Het is weer bijna zover: Prinsjesdag. Als kind kroop ik nieuwsgierig voor de TV om die creatieve hoofddeksels en mantelpakjes te bewonderen. Prachtig vond ik dat, althans tot (destijds) koningin Beatrix haar troonrede begon.

Nog steeds vind ik Prinsjesdag speciaal: de 'hoedjes' bewonder ik tegenwoordig 's avonds op de bank via een nieuwswebsite. Dat is 'bijzaak' geworden. Veel spannender vind ik de plannen die ieder jaar worden aangekondigd: wat hebben ze in Den Haag bedacht waar ik vanuit mijn vak iets mee kan/moet doen? Wat gaan de gevolgen zijn en hoe vertaal ik dit zo snel mogelijk door in de adviezen die ik dagelijks geef? Op Prinsjesdag 2019 verwacht ik veel nieuws op het gebied van onze woningen: de krapte neemt toe, kopen is duur, bouwen is duur en de huurprijzen rijzen de pan uit: oftewel tijd om maatregelen te nemen.

Eén van die maatregelen gonst al een tijdje als gerucht door het land en heeft met de overdrachtsbelasting te maken.
Een kleine opfriscursus: overdrachtsbelasting betaal je over de koopsom (of de hogere waarde) van onroerend goed (voor een woning betaal je 2%, voor 'overige' zaken zoals een bedrijfspand of een stuk grond betaal je 6%).

Om het voor starters 'betaalbaarder' te maken zou -volgens de geruchten- de overdrachtsbelasting naar beneden worden bijgesteld naar 0% en voor woningbeleggers zou een 'afstraffing' van maar liefst 10% overdrachtsbelasting nodig zijn. Als dit inderdaad een maatregel uit het pakket is, vraag ik me wel af wie een 'starter' is en wie dan als 'belegger' wordt gezien. En wat dat dan vervolgens voor effect op de woningmarkt heeft. Gaan we massaal kopen? Of juist nog verder 'op slot'?

U begrijpt: ik wacht vol verwachting af op de derde dinsdag van september. De nieuwtjes vat ik voor u samen in mijn volgende column!

Mw. mr. E.M. (Melissa) van Rosmalen-van der Stelt

Schepers & Van Nunen Netwerk Notarissen
Hertog Hendrikstraat 7
5492 BA Sint-Oedenrode
0413-474944
mvr@svn-notarissen.nl
www.svn-notarissen.nl

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!