De receptie van Prins Twan en Adjudant Rolph werd drukbezocht.
De receptie van Prins Twan en Adjudant Rolph werd drukbezocht.

Geen carnaval, maar wel alternatieven

Carnaval Carnaval

Sint-Oedenrode - Geen alaaf, geen polonaise, geen feesttent en geen optocht. Carnaval kan dit jaar niet op die manier gevierd worden, zoals we dat graag zouden zien. Daarom bedachten Rooise carnavalsverenigingen gezamenlijke alternatieven en zitten ze niet bij de pakken neer.

Door: Caroline van der Linden

In ons Rooise dorp was saamhorigheid tussen de clubs al iets wat niet weg te denken was. Miste de ene carnavalsvereniging groene verf, sprong een andere club bij en andersom, zodat iedereen z’n wagen op tijd af had. Door de coronatijd wordt deze saamhorigheid alleen maar versterkt. Samen zetten ze de schouders eronder om het prachtige feest dat carnaval heet niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Dat pakken ze behoorlijk serieus aan. Ons dorp bereidt zich voor om samen te gaan carnavallen, ook al is het deze keer online. Hoe wordt dit binnen de clubs ervaren? We brengen een bezoek aan Twan Smolders en Janneke van den Berg van De Lèpkes, om het van hen te horen.

De nieuwe manier van carnaval vieren is nog wel even wennen. “Het is inderdaad anders”, laat onze huidige prins Twan weten. “We doen ons best, we willen gewoon een beetje positiviteit brengen in deze coronatijd. Normaal heb je veel lol met elkaar tijdens het bouwen van de wagen of blijf je lekker hangen na een vergadering. Dat mis ik zeker. Het gaat niet om het uiteindelijke resultaat, maar juist om het sociale. Om met elkaar bezig te zijn. Dat is voor ons carnaval. Normaal gesproken hadden we in oktober, voor Boskant kermis, met de gehele club bij elkaar gezeten. Dan regelden we van alles rondom de kermis en ook het thema van de loopgroep en de wagen zouden bekend worden gemaakt. Aangezien de optocht afgelopen jaar niet doorging, besloten we de wagen in gedeeltes af te breken en elk onderdeel in plastic in te pakken.

Lees woensdag het hele verhaal in DeMooiRooiKrant