Afbeelding

Lezing over Jules de Corte

Bijeenkomst

Sint-Oedenrode - Op 21 november om 20.00 uur in de Gouden Leeuw te Sint-Oedenrode vertelt Guus de Klein over Jules de Corte en zal hij een aantal van zijn liedjes laten horen en bespreken.

Jules de Corte werd geboren in 1924 als zoon van een socialistisch Peelwerker. In zijn vijftiende maand werd Jules blind en vóór zijn derde jaar verhuisde hij naar het Rooms-Katholieke blindeninstituut in Grave, waar hij tot zijn 21e jaar zou blijven. Hoewel hij een goede opleiding kreeg, was het instituut geen warme omgeving; De Corte zou tot aan zijn dood in 1996 bezig blijven met verwerken van die periode.

In 1946 ging Jules werken als pianist bij een dansschool en solliciteerde bij de KRO. Zijn radiocarrière zou 40 jaar duren, daarnaast trad hij regelmatig op. De liedjes van De Corte raken in de vergetelheid (alleen de ouderen kennen nog zijn 'Ik zou weleens willen weten') maar ze zijn nog altijd actueel. Als een van de eersten schreef hij over zaken als emancipatie, discriminatie, andere culturen, het milieu, consumentisme, kernenergie en machtsmisbruik.

De Cortes muziek is tijdloos en mooi. Samen met de visionaire gedachten, de poëzie en de humor in zijn liedjes behoren ze tot ons cultureel erfgoed. Guus de Klein, opgegroeid met de Jules de Cortes muziek, werkte mee aan een muziektheatervoorstelling met zijn liedjes (Wij Nederlanders, 2013), verzorgde de uitgave van zijn jeugdherinneringen en was betrokken bij exposities over hem in Grave en in Deurne (museum de Wieger, deze laatste expositie loopt tot januari 2018). Guus zal over Jules' jeugd in het blindeninstituut in Grave vertellen, over zijn auditie bij de KRO in 1947, over zijn pioniersrol in het Nederlandse luisterlied. Maar hij zal hem ook ruim 'aan het woord laten' met een aantal van de prachtige liedjes die Jules de Corte ons na heeft gelaten.