De nieuwbouw komt er zo uit te zien.
De nieuwbouw komt er zo uit te zien.

Twintig duurzame nieuwbouwappartementen bij Gasthuishoeve met ‘betonbatterij’

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Bij de Gasthuishoeve komen twintig appartementen met een duurzaam verwarmingssysteem. Eric van den Hurk, eigenaar van de Gasthuishoeve, sloeg de handen ineen met uitvinder Cees van Nimwegen. Deze voormalige Philipsmedewerker is verantwoordelijk voor het idee: zonne-energie opslaan in beton, in de vorm van warmte. Dit noemt hij het CESAR-systeem. 

De appartementen zullen dienen als Bed & Breakfast. “Bij de Gasthuishoeve komen vaak bedrijven langs die van ver komen. Die kunnen er ook overnachten”, vertelt Van Den Hurk. “Maar iedereen is welkom, we hebben geen vaste doelgroep voor ogen.” De appartementen komen aan de overkant van de weg ten opzichte van de Gasthuishoeve. Daar staat nu nog een oude boerderij. ”De koeienstal die er nu staat, daarin komen de appartementen. Die worden zo’n 48 vierkante meter.” Wat betreft de vergunningen zijn ze ook een heel eind: “Die zijn nu aangevraagd. Ze worden getoetst aan het bestemmingsplan. Dat is eigenlijk zo goed als geregeld.”

CESAR-systeem
“Je kan zo zonne-energie die je in de zomer opwekt, bewaren voor de winter om huizen mee te verwarmen”, vertelt Van Nimwegen tijdens een bijeenkomst met Roois Landschap en de Heemkundekring. Ze komen bij elkaar om te praten over de voortgang van het project en de landschappelijke inpassing daarvan. “In een kleine stal met een mestput wordt het systeem gebouwd. Uiteindelijk slopen we het dak en komt er een heuvel of terp over de opstelling”, aldus Van den Hurk.

Dit is de tweede keer dat het systeem in Nederland wordt gebruikt. “Twee jaar geleden gaf Eric mij de kans om een proefopstelling te maken”, vertelt Van Nimwegen. “Ondertussen gebruiken ze het systeem bij het Ecodorp in Boekel, waar 34 gezinnen wonen.” Dat is zo’n succes, dat Nimwegens uitvinding aan bod kwam bij verschillende landelijke media, zoals Tegenlicht en Trouw.

Alleen in Rooi
Sindsdien is het systeem alleen maar verder ontwikkeld: “Het unieke van de versie die in Rooi komt, is dat ‘ie in modules wordt gebouwd. Mochten er in de toekomst meer appartementen komen, dan kan je simpelweg extra modules erbij stapelen. Zo breid je het systeem uit. En als je stopt met het systeem, kan je de modules verplaatsten naar een andere locatie. Dit is de eerste keer dat dat mogelijk is”, vertelt Van den Hurk. “In Boekel is het systeem een vast blok beton. Dat werkt fantastisch, maar je kan het systeem niet uitbreiden of verplaatsen.”

Daarnaast wordt het beton deze keer gemaakt van een efficiënter en duurzamer materiaal. “In eerste instantie wilden we gebruik maken van basalt. Maar het nadeel daarvan is dat het kleine steentjes zijn waar lucht tussen zit, en lucht houdt geen warmte vast. Nu gebruiken we beton met hoogovenslak. Dat is zwaar. Hoe zwaarder het is, hoe meer warmte je erin kwijt kunt”, aldus Van Den Hurk. Van Nimwegen vult aan: “Het is eigenlijk afval. Dus dat maakt het ook duurzamer.”

De toekomst van de energieopslag
Is de betonaccu van Van Nimwegen de toekomst? “Ik merk dat het steeds meer begint te groeien”, vertelt hij zelf. Een voordeel van het systeem is dat het schaalbaar is. Van Den Hurk: “Je kan het gewoon kopiëren. Ieder agrarisch bedrijf heeft wel zo’n grote put. Als er bijvoorbeeld plannen zijn voor een nieuwbouwwijk en er zit een boer in de buurt, dan is zo’n systeem mogelijk.”

Voordat je denkt dat je zo’n dergelijk systeem wel even nabouwt in het schuurtje van je achtertuin: helaas. “Dat is te duur. Het is interessant op grote schaal: het verwarmen van een groot zwembad zoals De Neul, een flat, een bejaardentehuis, dan praat je over volumes.” Ook is het systeem voornamelijk bedoeld voor nieuwbouw. “Bij bestaande woningen zit je met verschillende aansluitingen. Maar het kan wel.”

De schuur waar het CESAR-systeem in komt.