Deze sensoren hangen er nu ruim 100 in Meierijstad.
Deze sensoren hangen er nu ruim 100 in Meierijstad.

Samen Meten Meierijstad wil mobiele fijnstofmeters

Natuur Natuur en milieu

Meierijstad – ‘We leven in één van de meest vervuilde gebieden van dit land.’ Dat zegt Samen Meten Meierijstad (SMM) inmiddels te weten. Deze week bracht het een jaarverslag uit. Daarin staat dat de organisatie in wil zetten op mobiele fijnstofmeters.

De vereniging meet met ruim 120 sensoren de luchtkwaliteit in de gemeente. “We weten inmiddels dat we ons bevinden in een van de meest vervuilde gebieden van ons land, met regelmatig een te hoog fijnstof gehalte. Vanuit een initiatief van de universiteit van Stuttgart zijn er nu ruim 17.000 fijnstofmeters wereldwijd actief, 1700 daarvan in Nederland en ruim 120 daarvan in Meierijstad. De behoefte om te meten en te weten leeft dus echt, zeker ook in onze omgeving”, vertelt het persbericht van SMM.

SMM heeft uiteraard plannen voor 2022. “Wij willen graag een proef starten met mobiele fijnstofmeters. Deze meters worden gemonteerd op fietsen en meten de luchtkwaliteit op bepaalde routes, die bijgehouden worden door middel van een GPS. Een initiatief in de provincie Zeeland bij schoolgaande fietsers heeft ons enthousiast gemaakt.” Het feit dat er landelijk stookalerts worden afgegeven als de weersomstandigheden dusdanig zijn dat houtvuren overlast bezorgen, vindt SMM een goede ontwikkeling. Er zijn gemeentes waar een stookverbod is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening, waardoor er handhavend kan worden opgetreden als de omgeving daadwerkelijk last heeft van het hout stoken. Wellicht is dit ook het overwegen waard in onze gemeente. De lokale politiek zal daarvoor in actie moeten komen.

Verder staat in het persbericht: “Onze huidige fijnstofmeters meten PM 2.5 en PM10.0. PM staat voor particulate matter en wij gebruiken die term als we het over fijnstof hebben. Daarom wil SMM bij nieuw te bouwen fijnstofmeters een sensor gaan inbouwen die kleinere deeltjes meet. De voorkeur gaat dan vooralsnog uit naar sensoren die PM1.0 kunnen meten. Omdat die sensoren fors duurder zijn, is het wellicht een optie om die in te zetten op plaatsen waar veel luchtvervuiling wordt gemeten.”

Het jaarverslag is te vinden op www.samenmetenmeierijstad.nl