Afbeelding
Foto: Arno van Alebeek

Waar gaat het heen met onze verkiezingen?

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan en dat is te merken, ook in Meierijstad. Wat valt daar nu al over te zeggen?

Medio 2020 kwam de eerste oprisping. De extra verhoging ozb, op dat moment nog niet echt nodig, werden door de meerderheid van de raadsfracties een jaar ‘naar voren gehaald’. Met impopulaire maatregelen wil je immers niet vlak voor de verkiezingen aankomen. Ook terloopse opmerkingen van Peter Verkuijlen (GBM) richting Laurens van Voorst (Hart) waren een voorbode. Als Hart het eens was met een voorstel van het college zag Verkuijlen daarin al gauw een charmeoffensief voor een wethouderszetel in de toekomstige coalitie. PvdA mengde zich niet in de woordenstrijd maar was er ook op tijd bij. Door het samengaan van hun lokale afdeling met die van GL speelden ze zich in mei 2021 in de kijker met hun actie “Groen en Rood pikken afval uit de sloot”.

Als het woord actie valt, kan de fractie Hart niet onbesproken blijven. Hun “Wij voeren al vijf jaar verkiezingscampagne” is geen populisme, want hun initiatieven en acties zijn in tijd en aantal ongeëvenaard. https://www.facebook.com/hartfractie/photos spreekt boekdelen. Een enkel initiatief, zoals zomerfestival 2019, flopte maar ze waren vooral vaak geslaagd. Ook als ze niet direct met politiek te maken hadden, zoals fijnstofproject ‘Samen meten Meierijstad’, dat maar liefst 130 deelnemers kreeg. Hart is ook de enige fractie die jaarlijks een jaarverslag publiceert, en wekelijks een rubriek: ‘Hart op zondag’. Inmiddels verzinnen ze zelfs online raadseltjes. ‘Voor de leuk’ (…). De voorlopige oogst van al die activiteiten is een kieslijst met maar liefst 50 namen, het maximum dat is toegestaan. Tegen al die superlatieven steken de andere fracties schril af.

Dat de meeste politieke fracties in Meierijstad nu ontwaken uit hun electorale winterslaap is merkbaar in de toename van hun persberichten, die overigens niet altijd de krant halen. Maar ook aan onderbuikgevoelens, bleek uit reacties op het initiatief van CDA, gesteund door Hart en Lijst Blanco, om het budget voor de (wederom) afgeblazen nieuwjaarsreceptie van de gemeente te schenken aan minima die aangewezen zijn op de voedselbank. Op hun vraag waarom dit initiatief niet meteen raadsbreed (lees: collegiaal) was ingediend kwamen antwoorden, maar die waren niet overtuigend. Het beeld van een verkiezingsstunt en ‘wedstrijd ver-pissen in barmhartigheid’ bleef hangen.

Dan Lijst Blanco. Voor een fractie bestaande uit studenten waren ze altijd al opvallend stil op sociale media, hun mislukte flirt met BBB was een voorteken dat ze niet op eigen kracht verder wilden. Ze liften nu mee op de kieslijst bij de fractie Lokaal Meierijstad, een afsplitsing van het toenmalige Team Meierijstad.

Tussendoor publiceren de fracties hun kieslijsten. Propaganda voor sterke kanten, zwijgend over eventuele zwakke elementen als diversiteit. Wat dat laatste betreft: zoals de zaken er nu voorstaan, heeft Meierijstad geen enkele vrouwelijke lijsttrekker. Dat betekent echter nog niet dat het toekomstig college uitsluitend uit mannen zal bestaan. Omdat de kans groot is dat minstens één fractie minstens twee wethouders mag gaan leveren, en omdat een wethouder niet per definitie ook lijsttrekker moet zijn geweest.

De ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Eus Witlox liet weten zich niet meer herkiesbaar te stellen. “Tenzij hij wordt gevraagd” Verrassende nieuwe kandidaat is Joris van den Oetelaar (Schijndel, statenlid FvD). Hij heeft nog tot eind januari de tijd om te komen met minstens één lokale kandidaat, en daarmee vervolgens de kiesdrempel zien te halen voor de landelijk ver afgebrokkelde partij.

Gaat het geslonken vertrouwen in het openbaar bestuur de lokale partijen in de kaart spelen, of de verkiezingsopkomst over de hele breedte beïnvloeden? Hoe dan ook: de vechtscheiding bij Team Meierijstad uitgezonderd, kan Meierijstad terugkijken op een volwassen gemeenteraad. Geen oorlogjes op de vierkante meter, geen machtsspelletjes coalitie - oppositie. Het ‘iedereen doet mee’, eigenlijk bedacht voor de zwakkeren in de samenleving, hebben ze onderling ook waargemaakt.

Laten we hopen dat onze volgende gemeenteraad daar niet voor onderdoet. En daar hebben we zelf een stem in.

Jan Egmond