Afbeelding

Op het spreekuur: Tranende ogen

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Uw huisarts schrijft deze maand over tranende ogen. Er zijn veel mensen die last hebben van tranende ogen en die hierover de huisarts raadplegen. Het is een onderwerp dat regelmatig voorbij komt in de spreekkamer, vooral in de koudere wintermaanden. In dit stukje vertellen we u er meer over. 

Samenvattend:
-Tranende ogen komen meestal doordat uw ogen droog zijn.
-De traanklier gaat dan extra tranen maken.
-Als u ouder wordt, worden uw ogen droger.
-Door droge lucht in huis worden uw ogen droger.
-Veel tranen kan ook komen door bijvoorbeeld rook, een ontsteking, een allergie of een vuiltje.

Tranen beschermen uw ogen
De tranen worden gemaakt door traanklieren. Tranen zitten als een dun laagje op uw ogen en beschermen uw ogen. Als u bijvoorbeeld een vuiltje in uw oog krijgt, zorgen tranen er (meestal) voor dat uw oog niet beschadigt. En de tranen beschermen bijvoorbeeld tegen harde wind.

Tranende ogen komen vaak door droge ogen
Als we ouder worden, worden onze ogen droger. Ook andere slijmvliezen die we hebben worden droger (denk aan een droge mond, vooral s nachts), en ook onze huid wordt droger (droogheidseczeem, jeuk). Het is een normaal leeftijdsverschijnsel. Verder kunnen droge ogen ook door droge lucht in huis ontstaan. Bij droge ogen blijft het traanvocht niet goed op de ogen zitten. Daardoor worden de ogen droog en gaat de traanklier extra veel tranen maken, die vervolgens weer niet goed blijven zitten op de ogen. En zo komt u aan die tranende ogen (door droge ogen dus). Zijn we nog te volgen?

Andere oorzaken van tranende ogen
Veel tranen in uw ogen kan ook komen door: rook, stof, fel (zon)licht, een allergie voor stofjes in de lucht, of een allergie voor crème/lenzenvloeistof/make-up. Of door een vuiltje in uw oog. Of door wimpers die over uw oog schuren als u knippert. Bij oudere mensen komt het soms door een afhangend onderooglid, dat naar buiten hangt. En het kan ook komen door een verstopping in de traanwegen.

Adviezen bij tranende ogen door droge ogen
Wrijf niet in de ogen. Zorg dat de lucht in huis niet te droog wordt als de verwarming aan staat (hang bijvoorbeeld een bak water aan de verwarming). Vermijd, indien mogelijk, ruimtes met rook, stof en airconditioning. Kunsttranen kunnen helpen, de huisarts kan u deze voorschrijven.

Bel de huisarts als
-Uw oog rood is, pijn doet en/of u ineens slechter ziet.
-Uw oog niet goed sluit.
-Uw klachten erger worden.
-De adviezen niet helpen.
-Uw wimpers over uw oog schuren.
-U twijfelt over de oorzaak van uw klachten of zich zorgen maakt.

Voor meer betrouwbare informatie over tranende ogen, rode ogen, traanbuisverstopping en vele andere (oog)klachten, zie www.thuisarts.nl. Tot ziens op het spreekuur! En natuurlijk wensen we u allemaal een gelukkig en gezond 2022 toe.