Op een gegeven moment stond de rij tot aan het grasveld voor kasteel Henkenshage.
Op een gegeven moment stond de rij tot aan het grasveld voor kasteel Henkenshage. Foto: Jos van Nunen

Honderden in de rij voor de booster

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode – Dit had net zo goed de kop kunnen zijn van een artikel na Rooi Kermis. Maar we leven in andere tijden. De rijen staan vandaag de dag voor het halen van een vaccinatie. Die mogelijkheid boden de Rooise huisartsen afgelopen dinsdag. In eerste instantie voor zestigers, maar toen bleek dat er boosters over waren kon vrijwel iedereen er eentje komen halen. Het werd een drukte van jewelste bij sporthal de Streepen.

Wie de foto’s ziet, ziet lange rijen. Zo was het vooral vanaf een uur of twaalf in de middag tot aan de laatste prik, tussen 17.00 en 18.00 uur. “In de loop van de ochtend bleek dat er vaccins over zouden zijn, dus is de leeftijdsgrens aangepast”, vertelt Helma Buma namens de Rooise huisartsen. “Omdat er veel animo was, hebben we in de loop van de middag actief de 60 plussers (die oorspronkelijk opgeroepen waren) voorrang gegeven. Gelukkig hebben we nog meer vaccins kunnen halen dan we gepland hadden en daarmee uiteindelijk bijna alle mensen die zich gemeld hebben blij kunnen maken met een booster.” Na een bericht op MooiRooi.nl, rond 11.00 uur liep het pas echt storm. De voortekenen waren er toen de oproep in een uur tijd al 2000 keer was aangeklikt. Het ging rond in allerlei Rooise appgroepen. Uiteindelijk lazen ruim 6500 mensen het bericht.

Buma: “Er zijn dinsdag 1644 prikken gezet bij Rooienaren. En dat met minder dan een week voorbereidingstijd (waar de kerstdagen ook nog in vielen). Dit dankzij de gezamenlijke inzet van de huisartsen en de apothekers met hun medewerkers. Het klaarmaken van het Pfizer vaccin is zeer intensief, waarvoor de apothekersmedewerkers zich bijzonder ingespannen hebben.” Niet alleen zestigplussers binnen de jaargangen 1951-1961 hebben dus een prik kunnen halen. Ook vijftigplussers en zelfs nog honderden onder die leeftijdscategorie. Het gaat de GGD hoe dan ook ontlasten in de komende periode.

De huisartsen en de apotheek zijn trots op het resultaat, maar ook dankbaar. “Dank voor ieders inspanningen! Ook aan de beheerder van sporthal de Streepen, die eveneens om 07.00 uur paraat stond en pas na 18.00 uur de deur achter zich dicht trok. Nu gaan we onze uiterste best doen om de registratie van al de prikken die gezet zijn zo spoedig mogelijk in orde te maken”, zegt Buma tot slot.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding