Bernadette (l) en Eveline presenteren de boerderijroute.
Bernadette (l) en Eveline presenteren de boerderijroute. Foto:

Bijzondere Boerderijen: nieuwe fiets- en wandelroutes in Meierijstad

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Meierijstad - De unieke Glazen Boerderij op de Markt in Schijndel. Daar zullen veel mensen aan denken als het over bijzondere boerderijen in Meierijstad gaat. Je vindt in onze gemeente ook prachtige monumentale hoeves van toen én vernieuwende boerderijen en landbouw van nu. Genoeg reden voor de realisatie van enkele fiets- en wandelroutes door Meierijstad.

De boerderijenroutes zijn gebundeld in een nieuwe folder. Die is vanaf deze week verkrijgbaar bij de diverse Toeristische Informatiepunten in de gemeente. “Stap op de fiets in Schijndel en Sint-Oedenrode en trek je wandelschoenen aan in Veghel.”

Van Glazen Boerderij tot wijngaard in Schijndel
Van de iconische Glazen Boerderij tot een uniek voedselbos. Van historische hoeve tot hopveld. Van zorgboerderij tot wijngaard. Tijdens de fietsroute door het groene Schijndelse landschap ontdekken fietsers bijzondere verhalen over boerderijen en landbouw van toen en nu. Op de route liggen ook diverse streekeigen langgevelboerderijen, die de inspiratiebron vormden voor het ontwerp van de Glazen Boerderij.

Beemden, bolle akkers en eeuwenoude boerderijen in Veghel
In Veghel voert de wandelroute vanaf het centrum naar natuurgebied de Aa-Broeken. Verhalen over het oorspronkelijke ontginningslandschap van beemden, bolle akkers en eeuwenoude boerderijen in het Veghelse buurtschap Dorshout staan centraal.

Historische hoeves in Sint-Oedenrode
De fietsroute rondom Sint-Oedenrode slingert langs tal van karakteristieke boerderijen in het zo kenmerkende en kleinschalige cultuurlandschap van de Meierij. Van St. Oda Hoeve tot Dommel Hoeve en van Fraters Hoeve tot Hoeve Arbeidslust: fietsers passeren veel monumentaal moois.

Verkrijgbaar
De nieuwe routefolder is kosteloos verkrijgbaar bij de tien Toeristische Informatiepunten verspreid door Meierijstad. Ook zijn de routes inclusief verhalen terug te vinden op de website van Bezoek Meierijstad. Daar kun je ook gratis de GPX-bestanden downloaden. Handig voor mensen die met een navigatie-app op pad gaan. Meer informatie: www.bezoekmeierijstad.nl/boerderijen.