Het zetten van een vaccin.
Het zetten van een vaccin. Foto: Jeroen van de Sande

Corona? Kritiek, verantwoordelijkheid en loyaliteit!

Ingezonden Ingezonden

Sint-Oedenrode - In het lezerspodium van 22 december 2021 stelt Mia van Boxtel terecht kritische vragen over het coronabeleid. Terecht, want het beperkt de vrijheid van mensen ernstig. Mensen raken geïsoleerd.

Mensen lijden financiële schade. Kritiek die uitdaagt om een mening te geven. Kritiek die tot nadenken stemt. Nadenken waarvan je mag verwachten dat het ook gebeurd is. Misschien niet door de Jonge man met blauwe puntschoentjes. Misschien ook niet door de Hoogste Mark, die in de persconferenties met peptalk onze blauwe schoentjesman voorgaat. Wel door wetenschappers en statistici die prognoses maken van het verloop van het aantal besmettingen en de onvermijdelijke ziekenhuisopnames. Corona is een vervelende ziekte, zo heb ik zelf ook moeten ervaren. Ook een onvoorspelbare ziekte, willekeurig wat betreft de gevolgen. De een merkt er nauwelijks wat van. De ander sterft of wordt blijvend beperkt. Veel mensen verloren hun geliefden zonder afscheid te kunnen nemen. Triest, zonder corona hadden ze nog levensjaren voor zich.

Wie kwetsbaar is, is afhankelijk van de capaciteit in het ziekenhuis en op de intensive care. Die capaciteit is onvoldoende. Daar mag je terecht kritiek op hebben, maar daarmee komen er niet meer bedden en niet meer (hoogopgeleid) personeel, verpleegkundigen en artsen. Het enigste wat nu de kwetsbare medeburgers helpt, is het voorkomen van zoveel mogelijk ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Hugo de Jonge en Mark Rutte doen dat niet. Dat doen miljoenen mensen, u, wij dus, door ons te laten vaccineren. Miljoenen verstandige en verantwoordelijke mensen. Mensen die zich niet het hoofd gek laten maken met wappietaal en onwetenschappelijke prietpraat. Miljoenen mensen die politieke charlatans met hun borrelpraatjes voor antivaxxers en dwarsdenkers aan zich voorbij laten gaan.

Vaccineren is geen 100% beveiliging tegen corona. Vaccineren kan ook het overdragen van het virus niet 100% voorkomen. Een prikje doet een beetje pijn en sommigen hebben er een dagje ongemak van. Vervelend! Vaccineren zorgt echter wel voor heel veel minder ziekenhuisopnames. Niet vaccineren is een eigen keuze en dat moet het in een vrij land ook blijven. Bij gebrek aan ziekenhuiscapaciteit is niet vaccineren zonder medische contra-indicaties, wel disloyaal naar mensen die kwetsbaar zijn. Niet vaccineren is dan roekeloos en onverantwoordelijk. Niet voor de antivaxxer zelf, dat is zijn/haar probleem. Echter wel roekeloos en onverantwoordelijk voor de kwetsbaren en bevattelijken in de samenleving. Voor kwetsbaren in de familie, in de straat, om de hoek, in de buurt. Roekeloos en onverantwoordelijk ten opzichte van hen die afhankelijk zijn van schaarse ziekenhuiscapaciteit. Roekeloos en onverantwoordelijk ook jegens duizenden mensen waarvoor de behandeling van kanker of hartklachten is uitgesteld. Voor wie de levenskansen iedere dag afnemen.

Peter Verkuijlen