Afbeelding
Foto: Deux architecten

Concrete plannen voor kleinschalig crematorium op begraafplaats Wolfswinkel

Regionieuws Regionieuws

Son en Breugel - Er bestaan al sinds 2013 plannen om een crematorium te realiseren op begraafplaats Wolfswinkel in Son en Breugel. Deze plannen lijken nu concreet te worden, zeker nu Stichting Begraafplaats en Uitvaartcentrum Wolfswinkel gaat samenwerken met een ontwikkelaar van kleinschalige en duurzame crematoriums.

Redacteur: Adrie Neervoort

Over de plannen voor een crematorium werden de omwonenden twee jaar geleden voor het laatst geïnformeerd, maar afgelopen maandagmiddag kregen ze een presentatie over de bouw van een crematorium op Wolfswinkel. Deze presentatie vond plaats in de ontvangstruimte van de begraafplaats, en gaf een duidelijk beeld van de toekomstplannen. Een klein aantal omwonenden woonde de presentatie bij, andere hadden gekozen om gebruik te maken van de livestream.

Informeren
Doel van de bijeenkomst was om omwonenden te informeren, maar ook om informatie te verkrijgen door meningen te horen. Behalve omwonenden waren er ook mensen uit de uitvaartbranche aanwezig, en ook wethouder Jan Boersma namens de gemeente Son en Breugel. Een crematorium zou niet alleen de exploitatie van de begraafplaats aanzienlijk verbeteren, maar er is ook veel vraag naar de mogelijkheid om te cremeren.

Veel veranderd
De laatste jaren is er omtrent uitvaarten heel veel veranderd. Bovendien gaat het sterftecijfer omhoog, onder andere door de stijgende populatie. Daarbij is begraven steeds duurder aan het worden en wordt er in het algemeen steeds vaker gekozen voor crematie. Ook is er op dit moment al een capaciteitsprobleem bij de bestaande crematoriums in de regio.

Meer faciliteiten
Een kleinschalig, duurzaam crematorium op begraafplaats Wolfswinkel is dan ook de wens van Stichting Begraafplaats en Uitvaartcentrum Wolfswinkel. Het bestaande gebouw op de begraafplaats zal worden uitgebreid met 490 m2, waardoor het een totale oppervlakte krijgt van 997 m2. Door de uitbreiding komt er dus niet alleen een crematorium bij, maar komen er ook meer faciliteiten, zoals bijvoorbeeld een verzorgingsruimte en 24 uurs rouwkamers. Bovendien zullen de keuken, foyer en gaderobe worden uitgebreid, en daarnaast zal het aantal parkeerplaatsen op het terrein worden opgeschaald van 30 naar 67.

Achterkant van het gebouw
De aanbouw zal vooral aan de achterkant van het gebouw zichtbaar zijn; de hoogte van het huidige gebouw verandert niet. Ook zullen de monumentale bomen rondom het huidige gebouw blijven staan en zal het gebouw een passend geheel gaan vormen met de omgeving wat betreft grootte, kleur en materiaalgebruik, aldus architectenbureau Deux uit Sint-Oedenrode, die de plannen mede presenteerde.

Rotonde
De aanwezige omwonenden maken zich vooral zorgen om de toename van het verkeer en de gevolgen daarvan als het gaat om parkeeroverlast en verkeersveiligheid. Sommigen zijn voorstander van een rotonde bij de uitgang van de begraafplaats, daar waar nu nog een bocht in de weg ligt.
Ook de eigenaar van het tegenovergelegen saunacomplex maakt zich zorgen over de parkeerproblematiek en de verkeersonveilige situatie die er volgens hem nu al is en alleen maar zal toenemen na de uitbreiding en de toevoeging van een crematorium. Wethouder Boersma beloofde dat de opmerkingen over de veiligheid en het parkeren, zeker als dit buiten de parkeerplaatsen van de begraafplaats gebeurt, een punt van aandacht zullen zijn.

Besloten vennootschap
De huidige stichting Begraafplaats Wolfswinkel zal haar verplichtingen na het verlenen van de vergunning voor de nieuwbouwplannen overdragen en er zal een nieuwe besloten vennootschap worden opgericht die het complex met de begraafplaats en het crematorium gaat beheren. Naar alle waarschijnlijkheid zal de gemeente Son en Breugel daar geen aandeelhouder meer in zijn, terwijl ze bij de huidige stichting medeoprichter zijn.

Op de agenda
Het college heeft kennisgenomen van de plannen, en vermoedelijk op 20 januari staat de uitbreiding van begraafplaats Wolfswinkel op de agenda van de politieke avond, ter beeldvorming. Op 3 februari zal de oordeelsvormende vergadering plaatsvinden, waarna mogelijk eind februari, begin maart de raad een besluit zal nemen over de uitbreiding van begraafplaats Wolfswinkel en dus ook over het bouwen van een crematorium.