Een prachtig landschap met ondergaande zon.
Een prachtig landschap met ondergaande zon. Foto: Marianne van Erp

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud? Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

November 2021 was kouder dan normaal, er viel beduidend minder regen en de zon hield zich op een paar uurtjes na goed aan de gemaakte afspraken.

Kouder dan dat we mochten verwachten
Vooral de nachten waren in november duidelijk koeler dan dat we mochten verwachten. Op basis van het langjarig gemiddelde moeten we rekening houden met 3,5°C als minimumtemperatuur. Dit jaar was het gemiddeld in de nacht en ochtend maar 2,3°C. Op 25 november vroor het zelfs 3°C. De middagtemperatuur was met 9,6°C maar een fractie kouder dan de 9.7°C die we mochten verwachten. Op maandag 1 november werd met 13,2°C de hoogste temperatuur van de vorige maand gemeten.
De etmaaltemperatuur in november bedroeg 6,3°C. Dat is net iets minder dan een halve graad onder het langjarige gemiddelde van 6,7°C. Het warmste etmaal hadden we op vrijdag 19 november, die dag lazen we 11,4°C af. Het koudste etmaal was donderdag 25 november met 2,1°C.

Veel minder regen dan anders
Wat de regen betreft, was november behoorlijk droger dan andere jaren. Met slechts 46,5 millimeter neerslag kregen we nog niet de helft van de 70 millimeter die we normaal in november aftappen. De meeste regen viel op zaterdag 27 november, nl. 11,25 mm. Een deel van die neerslag viel in de nacht en vroege ochtend zelfs als sneeuw. Op dertien dagen van de vorige maand bleef het helemaal droog.

De zon haalde haar net target niet
In november moeten we statistisch genoegen nemen met 72 uur zonneschijn. Dit jaar kregen we de zon exact 69 uur te zien. Op zes dagen liet de zon helemaal verstek gaan. Daarnaast waren er nog twaalf sombere dagen meer gedurende de vorige maand. Het meest zonnige was het op dinsdag 9 november, die dag konden we maar liefst 7 uur en 42 minuten (83,5%) van de zon genieten. Relatief was 22 november de zonnigste dag, die dag was de zon 87,7% (7 uur en 30 minuten) van de daglengte te zien.

Kort samengevat, was november 2021 droog en iets koeler dan normaal en de zon hield zich aan de gemaakte afspraken.