De partijen ondertekenden het document,
De partijen ondertekenden het document,

Op naar 1400 huurwoningen

Woningbouw Woningbouw

Meierijstad - Op 9 december 2021 ondertekenden gemeente Meierijstad, woningcorporaties Area, Woonmeij en BrabantWonen en de huurdersbelangenorganisaties van Area en Woonmeij de nieuwe prestatieafspraken voor 2022. In de prestatieafspraken staat beschreven hoe ze het komende jaar samen invulling gaan geven aan de volkshuisvestelijke opgaven van Meierijstad. 

Zes thema’s
De prestatieafspraken zijn verdeeld in zesthema’s. Evenwichtige slaagkansen is in 2022 een extra thema ten opzichte van 2021. In 2021 hebben we gezien dat de kans van senioren om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, groter is dan die van andere leeftijdsgroepen. In 2022 zetten ze stappen om ervoor te zorgen dat er evenwichtigere kansen zijn voor woningzoekenden.

Extra sociale huurwoningen
Omdat de vraag naar sociale huurwoningen groot is, is de opgave voor de realisatie van sociale huurwoningen naar boven bijgesteld naar 1400 woningen tot 2040, waarbij ze streven naar realisatie van deze opgave in 2035. Deze huurwoningen worden door corporaties gebouwd en geëxploiteerd. Er zijn afspraken gemaakt om de positie van de corporaties bij het bouwen en grondverwerving te versterken. Verder gaan ze in 2022 door met het realiseren van flexwoningen. In Schijndel zijn onlangs zeventien flexwoningen geplaatst. In Erp volgen er op korte termijn twintig. Volgend jaar komen nog meer flexwoningen in andere kernen in de gemeente.

Diverse woonvormen
Om te zorgen voor een passende woning gaan ze meer vraagstuk- en projectgericht aan de slag met wonen, welzijn en zorg. Ze bereiden woonvormen voor inwoners voor met een behoefte aan begeleiding en dragen gezamenlijk bij aan het langer zelfstandig wonen.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is volop in ontwikkeling. De woningcorporaties zetten in op het terugdringen van de energievraag van de woning, waarbij de bewoner er financieel niet op achteruit gaat. Maar ook zetten zij in op het circulair gebruik van materialen en het vergroenen van de woonomgeving. Tenslotte zien ze bewustwording als speerpunt. In 2022 is er een werkende pool met energiecoaches, samen met Energiecoöperatie Meierijstad.

Wijkaanpakken
In 2022 stellen ze een advies op over samenwerking in de vorm van een wijkaanpak, zoals ze dat de afgelopen jaren in Veghel-Zuid en Boschweg NO in Schijndel hebben gedaan. Daarin staat óf en hoe ze de wijkaanpak in andere wijken en dorpen van Meierijstad willen inzetten.

Vertrouwen
Rik Compagne, portefeuillehouder Zorg, Welzijn en Volkshuisvesting: “ik ben trots op het resultaat wat we samen hebben bereikt in 2021. Samen zetten we in op de gewenste inhaalslag voor de realisatie van sociale woningen in Meierijstad. Met de prestatieafspraken 2022 gaan we hier nog steviger op inzetten. Ik heb er alle vertrouwen in”.

Ondertekening
Op donderdag 9 december vond de ondertekening van de prestatieafspraken plaats op het kantoor van Woonmeij in Schijndel door betrokken partijen: - Wethouder Rik Compagne, namens gemeente Meierijstad - Namens de woningcorporaties: Jan van Vucht (Area) en Mark Wonders (Woonmeij) en Minko de Weerd (BrabantWonen) - De voorzitters van de huurdersbelangorganisaties: Wout van de Peppel (Bewonersraad Area) en Henk van Oorschot (Huurders Belang Woonmeij)