Afbeelding
in memoriam

Piet Duffhues was altijd voor de gemeenschap bezig

Rouw Rouw

Sint-Oedenrode – Ereburger Piet Duffhues is op 26 november jongstleden op 94-jarige leeftijd overleden in Sint-Oedenrode. Zelden is er een Rooienaar geweest die zoveel heeft betekend voor dit dorp. “Hij was altijd voor de gemeenschap bezig”, zo laat de familie weten.

Na een ambtelijke loopbaan vanaf 1948 bij de gemeenten Geldrop, Uden, Wanroij, Drunen en Den Bosch wordt Piet Duffhues in 1960 op 32-jarige leeftijd gemeentesecretaris van Sint-Oedenrode. Min of meer op verzoek van de toenmalige burgemeester Werner. ‘Zonder deze gemeentesecretaris zou Sint-Oedenrode niet zijn geweest zoals het nu is’ werd al in 1973 gezegd over Duffhues. Toen vierde hij zijn 12,5 jarig jubileum als gemeentesecretaris. Uiteindelijk bleef hij die functie zestien jaar vervullen. Bij zijn afscheid in april 1977 kreeg hij de titel van ereburger van de gemeente Sint-Oedenrode.
Zijn grootste verdiensten noemde hij zelf in een interview met DeMooiRooiKrant in 2016: welzijn voor de jeugd en ouderen. Eén van zijn grootste wapenfeiten in zijn functie als gemeentesecretaris is de oprichting van ‘bejaardencentrum’ Odendael, zoals het in 1977 in het Eindhovens Dagblad werd vernoemd. “Odendael is een beetje zijn kindje. Dat hij daar gestorven is maakt de cirkel toch een beetje rond”, zegt dochter Trudis. Ook veel andere (sport)voorzieningen werden mede dankzij Duffhues opgezet in die periode. De Rooienaar stopte als gemeentesecretaris om voor zichzelf te beginnen als rechtskundig adviseur. Ook doceerde hij recht aan de MEAO in Eindhoven en was hij examinator makelaardij.

Buiten zijn werkende leven om was Duffhues ook zeer actief op andere vlakken. Zo zat hij in ontelbaar veel besturen. Volgens de familie is het ondoenlijk om ze allemaal op te noemen, want dan worden er zeker een paar vergeten. Duffhues belandde daarnaast in 1994 in de politiek, bij de Rooise Partij van Jan Verhagen. Na de verkiezingen werd hij direct wethouder. Toen de Rooise Partij later opging in DGS/BVT bleef Duffhues erbij betrokken.

Waar Duffhues eveneens altijd heel trots op is geweest is de Rooise Ouderenkermis. Die werd bedacht door kermisexploitant Jo Kunkels, maar Duffhues stopte er zijn ziel en zaligheid in om hem te helpen met het succesvol opzetten van het evenement. Samen kregen ze alle kermislui en sponsoren mee. Het was een uniek evenement in Nederland. In 2017 was Duffhues voor het laatst als eregast bij een snikhete editie van de Ouderenkermis aanwezig.