Mari Thijssen en Rene Dekkers (r).
Mari Thijssen en Rene Dekkers (r). Foto: Jos van Nunen

Als ik nog in het college zat, dan …

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode - In het hedendaagse meningencircus dat sociale media heet gaat er geen dag voorbij dat we niet worden herinnerd aan het aloude gezegde: De beste stuurlui staan aan wal. Volop ‘reaguurders’ met vaak tenenkrommende commentaren. Vraag heel Rooi bijvoorbeeld maar eens hoe ze vinden dat het gemeentebestuur van Meierijstad het tot nu toe gedaan heeft… nee, doe toch maar liever niet. Slechts een handjevol heeft recht van spreken en weet precies waar het over gaat. Bijvoorbeeld omdat ze zelf in het college van B&W hebben gezeten.

Door: Jan Egmond

We hebben het natuurlijk over Sint-Oedenrode. Je zult ze vast nog kennen, en anders maak kennis met oud-wethouders Mari Thijssen en René Dekkers. Beiden door de wol geverfd, met ruime ervaring in de politiek en nog steeds actief in bestuurlijke functies. Mannen met verschillende politieke kleur, en beiden een uitgesproken mening. We leggen ze wat vragen voor en het zou zomaar kunnen, dat onze huidige en toekomstige bestuurders wat van hun antwoorden kunnen opsteken.

Mari Thijssen was raadslid van 1982 tot 1986 en van 1990 tot 1995, en wethouder van 1986 tot 1990 en van 1995 tot 2005. Momenteel is hij voorzitter Stichting Het Roois Landschap. Vanuit deze stichting heeft hij zich beijverd om een Meierijse voorziening te verkrijgen. Inmiddels werken IVN Rooi, IVN Veghel, Natuur en Milieucentrum Schijndel, Eerdse Natuurgroep en Stichting Het Roois Landschap samen in het Platform Natuur en Landschap Meierijstad (kortweg PNLM). Kortgeleden hebben wethouder Harrie van Rooijen en Mari namens de diverse organisaties hun handtekening gezet onder een Samenwerkingsconvenant met de gemeente. Dat Platform is ook zijn achterban voor deelname aan de plaatselijke Monumentencommissie waar Natuur en Landschap vooral zijn aandacht opeisen.

René Dekkers was van 1994-1998 Commissielid niet raadslid; 1998-2006 raadslid voor de VVD; 2006-2014 Wethouder voor de VVD. Zijn huidige functies: Lid Algemeen Bestuur waterschap de Dommel; Voorzitter commissie Bestuur Financiën en communicatie; Fractievoorzitter VVD in het Algemeen bestuur; Voorzitter Rooise Dam en Schaakvereniging; Lid beoordelingscommissie Burger Innovatie Fonds Gemeente Meierijstad

Wat verwachtten jullie van Rooi, toen het ging fuseren met Schijndel en Veghel?
Mari Thijssen: “Ik was heel blij dat we van 17.000 naar 80.000 inwoners gingen, want dan konden we taken beter verdelen. Bovendien was Sint-Oedenrode gewoon te klein om haar ambities waar te maken. Misschien waren die te groot, Boekel bijvoorbeeld krijgt dat wél voor elkaar. Toen politieke partij Hart laatst zei dat Rooi financieel geprofiteerd heeft van de fusie, hadden ze gewoon gelijk.”
René Dekkers: “Ik was vanaf het begin een groot voorstander van de fusie, want we zagen steeds vaker dat we als Rooi dingen niet voor elkaar kregen, vooral tijdens de crisis. Om bijvoorbeeld onze voorzieningen weer op orde te krijgen, moesten we opschalen. Bij de gemeenschappelijke regelingen - een aantal gemeenten werkten samen op verschillende terreinen - had een kleine gemeente als Sint-Oedenrode weinig te vertellen. Bovendien is de fusie natuurlijk verlopen, er waren geen protesten.” Nee? En die rouwkrans in de raadzaal dan? “Er is altijd wel iemand die bezwaar maakt tegen een verandering.”

Wil je dit artikel verder lezen? Dat kan in De Bron magazine! Los verkrijgbaar in Mediahuis Meierijstad voor slechts 10 euro. Ben je lid van MooiRooi Plus, dan krijg je het magazine twee keer per jaar gratis. Inschrijven kan in het Mediahuis of via deze link >>

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding